A összekötő irodát tervez nyitni Japánban, de Tokió nem szándékozik belépni a szövetségbe – jelentette ki szerdán Kisida Fumio japán miniszterelnök. Kisida megjegyzései azután hangzottak el, hogy Japán washingtoni nagykövete a hónap elején közölte, az Egyesült Államok vezette katonai tömb tokiói iroda megnyitását tervezi, az elsőt Ázsiában, hogy megkönnyítse a konzultációkat a régióban.

Japán, NATO, japán, zászló
Irodát nyitna Tokióban a NATO.
Fotó: Shutterstock

Nem tudok semmilyen döntésről a NATO-nál az iroda létrehozásával kapcsolatban

– nyilatkozta Kisida a tokiói parlament szerdai ülésén, hozzátéve: országa nem tervezi, hogy tagként vagy féltagként csatlakozzon a szövetséghez.

Kína másfél hete szót emelt a NATO Japánba tervezett összekötő irodájának terve ellen. Vang Ven-pin külügyi szóvivő azt vetette az észak-atlanti szövetség szemére, hogy terjeszkedni akar az ázsiai-csendes-óceáni régióban. Emlékeztetett arra, hogy a NATO korábban többször hangsúlyozta: a szövetség nem akar változtatni geopolitikai határain.

Ugyanakkor folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a NATO erősíti kapcsolatait az ázsiai–csendes-óceáni térség államaival, egyre a régió keleti része felé halad, beleavatkozik helyi ügyekbe és feszültséget szít – fejtette ki a kormányfő. Hozzátette, hogy bízik abban, hogy a felek – saját geopolitikai érdekeik miatt – nem sodorják veszélybe a térség stabilitását és békéjét.

Szakadás a NATO-ban: a lengyelek költenek a védelemre, a németek nem sietnek

A NATO keleti szárnya, azaz a közép-európai és a baltikumi tagállamok megduplázzák a védelmi költségvetésüket, és rengeteget költenek tankokra, repülőkre és más eszközökre. A NATO legnagyobb tagjai, például Németország, azonban nem sietnek a fegyverkezéssel.