Enyhe monszunidőszak várható Indiában, mivel az éghajlatváltozás hatásait idén az El Nino is ellensúlyozza. Bár ez jó hír az infrastruktúrának, a mezőgazdaság jelentős része a nyári esőzések mennyiségén múlik – írta a Bloomberg.

People make their way through a flooded street during a heavy monsoon rainfall in Chennai on November 1, 2022. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Fotó: Arun Sankar / AFP

Az indiai meteorológiai hivatal jelentése szerint a június–szeptemberi időszak csapadékmennyisége az átlagosnál alacsonyabb lesz, ami megegyezik a korábbi, áprilisi előrejelzésekkel. 

Az enyhe monszunidőszaknak azonban súlyos gazdasági hatásai vannak az országban, ahol még mindig az megfékezésével küzdenek.

Míg éghajlati szempontból a csapadéktöbblet vagy -hiány olyan katasztrófaeseményekben nyilvánul meg, mint az árvizek vagy a szárazság, a monszun hatása sokkal mélyebb a dél-ázsiai országban.

A Skymet időjárás-előrejelző szolgáltató szerint India lakosságának 70 százaléka közvetlenül vagy közvetve függ a monszunszezontól, az ország 260 millió gazdálkodójának szüksége van a bő esőzésre olyan termények, mint a rizs vagy a cukornád termesztéséhez. Az ország mezőgazdasági területeinek felén zajlik öntözés, és az időjárás évekkel később is meghatározhatja az alapvető élelmiszerek árát.

Bár az infláció 18 hónapos mélypontra lassult, az elemzők aggódnak amiatt, hogy a kedvezőtlen időjárás ismét növelheti a kockázatokat

Az éghajlatváltozás az utóbb években egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeket okozhat – két évvel ezelőtt például a monszun egy tájfunt okozott, amely egész településeket mosott el, és több száz ember halálát okozta. Idén viszont az időszak egybeesik az El Ninóval, a Csendes-óceánt pár évente érintő éghajlati jelenséggel.

Az El Nino monszunra gyakorolt hatása várhatóan júniustól kezdődik. A vezető éghajlati modellek június és szeptember között India számos részén az átlagosnál alacsonyabb csapadékmennyiséget jósolnak, és abban bízunk, hogy ezzel nagyrészt elkerülhetjük az extrémebb időjárást

– mondta Akshay Deoras, a Reading Egyetem éghajlatkutatója. Azonban szerinte az is esélyes, hogy a monszun ereje a melegebb szél miatt megbicsaklik, ami az esőzések elmaradásához is vezethet. Ennek viszont katasztrofális következményei lennének a világ legnépesebb országában.