Nemzetközi gazdaság

Pusztít az esős évszak Ázsiában

A Kínára lecsapó In Fa tájfun elől 100 ezer embert evakuáltak vasárnap és repülőjáratokat töröltek és a termelés is leállt. Indiában a monszun okozta heves esőzések több földcsuszamlást okoztak, aminek következtében több mint százan vesztették életüket.

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban található Csousan városára csapott le az In Fa nevet viselő tájfun, ami elől a hatóságok több mint 100 ezer embert menekítettek biztonságos helyre – írja a Bloomberg.

Fotó: Hector RETAMAL / AFP

A vihar több mint 130 kilométeres széllökésekkel járt és várhatóan a nap folyamán újra lecsap a szintén Csöcsiang tartományban található Csiahszing városára. A vihar hatására több repülőjáratot is töröltek és a termelés is leállt a jelentések szerint. Az országban a héten Henan tartományban az "évszázad esőzése" pusztított, 56 ember halálát okozva.

India nyugati részén a monszun okozta heves esőzések okoztak földcsuszamlásokat, melyek következtében több mint százan életüket vesztették az Euronews írása szerint. Az áradások során több mint ezer embert menekítettek ki a víz fogságából. A meteorológusok szerint Hiderabád tartományban tíz éve a mostani 30 centiméter a legtöbb csapadék, ami esett júliusban. 

A mentésben a hadsereg és a haditengerészet is részt vesz. Az indiai trópusi meteorológiai intézet egy munkatársa szerint az Arab-tenger melegedése miatt az ország nyugati részén hevesebb esőzések és több ciklon jöhet a következő években.

tájfun klímaváltozás Kína monszun India
Kapcsolódó cikkek