A pakisztáni rúpia árfolyama 1,3 százalékkal, rekordalacsony szintre zuhant az amerikai dollárral szemben szerdán, egy nappal Imrán Hán volt kormányfő őrizetbe vétele után. A Tradeweb adatai szerint a Pakisztán által kibocsátott nemzetközi kötvények mélyen nyomott szintre estek, a rövidebb lejáratúak a névértékük 49, a hosszabb lejáratúak 33 százalékán cseréltek gazdát. 

A  társadalmi stabilitás garantálása az IMF-hitel egyik alapfeltétele.
Fotó: Arif Ali


A piacokat aggasztja a Hán letartóztatása után kialakult helyzet. Erőszakos összecsapások törtek ki országszerte a volt kormányfő támogatói és a rendőrség között, amelyekben legalább egy tüntető meghalt. Csak az ország legnépesebb tartományában, Pandzsábban megsebesült több mint 130 rendőr, felgyújtottak 25-nél több rendőrautót, megrongáltak és kifosztottak több mint tucatnyi kormányzati épületet, és majdnem ezer embert őrizetbe vettek.
A belügyminisztérium a Reuters tudósítása szerint felfüggesztette a mobil széles sávú szolgáltatásokat az országban. 

A 70 éves Hán ma áll bíróság elé, de nem bíróság épületében, hanem a fogva tartása helyszínén.

PAKISTAN-POLITICS-KHAN
This screengrab from Pakistan Tehreek-e-Insaf via AFPTV taken on March 15, 2023 shows former Pakistan prime minister Imran Khan issuing a video statement with a display of spent teargas canisters that he claims were fired into his home in Lahore. Pakistan police appeared on Match 15 to have given up an attempt to arrest Khan, ending a siege of his residence after violent clashes with hundreds of his supporters. (Photo by AFP/ Pakistan Tehreek-e-Insaf via AFPTV / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Imrán Hán hívei országszerte összecsaptak a rendőrökkel.
Fotó: AFP

A kiélesedett politikai helyzet miatt Pakisztán egy lépéssel közelebb került a fizetésképtelenséghez is, ez ugyanis minden valószínűség szerint késlelteti majd a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).  

Ha nem érkezik friss támogatás, akkor Pakisztánnak egyre nehezebb lesz elkerülni a fizetésképtelenséget

– nyilatkozta a Bloombergnek Eng Tat Low, a szingapúri Columbia Threadneedle Investments feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője, aki egyre szkeptikusabb az IMF-fel való megállapodást illetően. „Pakisztán bizonytalan tartalékokkal szembeni súlyos adósságamortizációja azt sugallja, hogy a fizetésképtelenség elkerülhetetlen” – tette hozzá.
Iszlámábád február óta tárgyal egy 6,5 milliárd dolláros hitelprogram újraindításáról az IMF-fel, amely nélkül fizetésképtelenné válik, a Moody’s Investor Service szerint ugyanis különben júniustól bizonytalanok a pénzügyi lehetőségei. Az ország külföldi devizatartaléka például annyira lecsökkent, hogy már csak négyheti import kifizetésére elegendő.

Az IMF azt is a mentőcsomag egyik feltételéül szabta, hogy előbb a baráti országok segítsenek a súlyos gazdasági válsággal küzdő Pakisztánnak, amelyet Kína, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek meg is tett.

PAKISTAN-DEMONSTRATION-MAY-DAY-KHAN
Activists of Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) party gather around the vehicle of former prime minister Imran Khan (inside c, vehicle) during a rally to mark the International Labour Day or May-Day in Lahore on May 1, 2023. (Photo by Arif ALI / AFP)
Csak Pandzsábban majdnem ezer tüntetőt vettek őrizetbe.
Fotó: AFP

A tárgyalásokat az IMF részéről vezető Nathan Porter pénteken még azt ígérte, hogy folytatják az egyeztetéseket az iszlámábádi kormánnyal, de szakértők szerint az új helyzet mindent megváltoztat. 

Az IMF biztosan elhalasztja a hiteltárgyalásokat, mivel a társadalmi stabilitás biztosítása a szervezet egyik alapfeltétele

– vélekedett Mu Hao-hszin, a hongkongi Natixis közgazdásza.
Nem tartja kizártnak, hogy az egyeztetéseket akár az augusztus közepén tartandó parlamenti választásig is elhalasztják, ha a helyzet tovább eszkalálódik.