Kibertámadás érte a svéd parlament informatikai rendszerét. A támadás miatt a parlament weboldala kedden csak részben működött, szerdán pedig még mindig nagyon lassú volt.

The,Building,Of,The,Swedish,Parliament,(riksdag),And,The,Riksbank The building of the Swedish Parliament (Riksdag) and the Riksbank Bridge over the Lilla Vartan Strait with the national flag of Sweden in the foreground.
Svédország, kibertámadás
A svéd parlamentet kibertámadás érte. Fotó: Shutterstock

Az adatelemzés szerint túlterheléses, úgynevezett DDoS-módszeres támadás történt. Jelenleg a parlament weboldalának működése nagyon lassú, az internetes közvetítéseink pedig akadozhatnak

– jelentette be a parlament szóvivője.

A túlterheléses, DDoS-módszeres támadáskor vírussal fertőzött számítógépekről olyan sok parancsot küldenek egy számítógépes rendszerbe, hogy nem tudja feldolgozni, ezért működésképtelenné válik.

A szóvivő elmondta, hogy a parlament weboldalának helyreállítása érdekében végzett munkálatok már folyamatban vannak, de nem lehet tudni, hogy a szolgáltatások mikor lesznek ismét teljesen működőképesek.

Kibertámadás ért több német szövetségi intézményt

Áprilisban a gyanú szerint oroszbarát csoportok indíthattak túlterheléses támadást több német állami informatikai rendszer ellen. Berlinben például a tartomány történetének legnagyobb szabású támadását regisztrálták a szenátus – a helyi kormány – oldalai és a Berlin.de kormányzati portál ellen.