A Franciaországot gyötrő extrém szárazság és az egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárási viszonyok miatt leállítja a kitermelést két kelet-franciaországi ásványvízkútján a Nestlé csoport. A konszern ásványvíz-palackozó leányvállalata, a Nestlé Waters, amely többek között a Vittel és a Perrier tulajdonosa is, közölte, hogy a magas magnéziumtartalma miatt kedvelt, Hepar márkájú ásványvizét kitermelő hat kútjából mindössze négy marad használatban.

Paris,,,France,-,May,18,2020,:,Close,Up
Paris , France - may 18 2020 : close up of Hepar mineral water bottle
Fotó: Shutterstock

Az egész iparághoz hasonlóan a Nestlé Waters is kénytelen szembesülni a romló éghajlati viszonyokkal, az egyre intenzívebbé és gyakoribbá váló rendellenes fejleményekkel, például a rendszeres aszályokkal, amelyeket aztán heves esőzések követnek, és amelyek kevezőtlenül hatnak a Vogézekben található kútjaira

– közölte a cégcsoport képviselője az AFP-vel.
A két Hepar-kutat „különösen sérülékenynek” minősítették, mivel meglehetősen sekélyek, ami azzal jár, hogy nagyon nehéz fenntartani a természetes ásványvíz alapvető jellemzőinek stabilitását.

Franciaország egészét tekintve januárban és februárban 32 napon át nem hullott számottevő mennyiségű csapadék, a tavaly nyári rekordmeleget követő téli szárazság miatt az ország nagy részén vészhelyzeti vízügyi intézkedéseket vezettek be.

A francia földtani intézet becslése szerint áprilisban a felszín alatti források 75 százalékának a vízhozama közepesen alacsony vagy nagyon alacsony szintre csökkent. 

Az ország kontinentális területének 96 megyéjéből jelenleg 20-ban van érvényben vízkorlátozás, a délkeleti országrész három megyéjében pedig egyenesen válsághelyzet alakult ki.

A növekvő vízhiány más francia ásványvizeket is érint, köztük a híres Volvic márkát, amelyet Közép-Franciaország vulkanikus hegyeiből termelnek ki.

Mivel Puy-de-Dome térségében a hatóságok kedden tovább szigorították a vízkorlátozásokat, a  Volvic tulajdonosa, a Danone multinacionális vállalat májusban és júniusban 5 százalékkal csökkenti havi vízkivételét – tudta meg az AFP.