Olaszország még 2019-ben, Giuseppe Conte kormányzása alatt csatlakozott a kínai Egy övezet – egy út kezdeményezéshez, a G7 országok közül egyedüliként. A részvétel további lépés nélkül automatikusan megújul 2024-ben, amennyiben Róma nem tesz aktív lépéseket az ügyben.

Fotó: AFP

Olaszország hasonlóan Európa nagy részéhez a Washington és Peking közötti feszültség kereszttüzébe került, amelyet tovább nehezít az oroszoknak nyújtott kínai támogatás is. Ezért számos európai ország számára jelent nehézséget egyensúlyt találni a rivális szuperhatalmak között.

Washington pedig erőteljes nyomást gyakorolt Rómára, hogy valljon színt a kérdésben és hagyja maga mögött a megállapodást az ügyet ismerő források szerint. Meloni külpolitikai tanácsadói a Bloomberg szerint már csak a részleteken és az időzítésen vitatkoznak, tartván a kínai gazdasági válaszcsapástól. Ezért nyilvános megszólalás sem várható az ügyben a G7 május 19-én kezdődő hiroshimai csúcstalálkozója előtt.

A lehetséges lépés erőteljesen kapcsolódik Meloni kínai befektetésekkel kapcsolatos álláspontjához és különösen ahhoz, hogy használja-e hatalmát azért, hogy korlátozza a Pirelli legnagyobb részvényesének, a kínai Sinochem Holdingsnak a befolyását az országban. A döntést május végére halasztotta az olasz miniszterelnök. Az programból történő kilépés mellett az olasz kormány végül enyhébb döntést hozhat a Sinochemmel szemben.