Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Szlovákia adósbesorolásainak kilátását az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a szlovák gazdaság átvészelte az ukrajnai háború azonnali hatásait, sikerült jelentősen csökkentenie függését az orosz energiahordozó-szállításoktól, és csökkent annak a valószínűsége is, hogy a háború hátrányos következményei megterhelnék Szlovákia hitelképességét.

HEGER, Eduard; ÓDOR Lajos; CAPUTOVÁ, Zuzana
Pozsony, 2023. május 15.
Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált. A háttérben Eduard Heger eddigi ügyvezető kormányfő (b2).
MTI/AP/TASR/Jaroslav Novák
Pozsony, 2023. május 15.Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Zuzana Caputová szlovák elnök a kormány kinevezési ünnepségén a pozsonyi államfői hivatalban, a Grassalkovich-palotában 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált. A háttérben Eduard Heger eddigi ügyvezető kormányfő (b2).MTI/AP/TASR/Jaroslav Novák
Fotó: Jaroslav Novák / MTI / AP

Az MTI beszámolója szerint a nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű külső és hazai szlovák államadóság-kötelezettségek A plusz/A-1 szintű – magasan elsőrendű – osztályzatait. A cég a besorolási kilátás stabilizálásához fűzött indoklásában közölte: Szlovákia mérsékelte függését az orosz nyersanyagimporttól, és gazdasága ellenállóbbnak bizonyult a kezdeti várakozásoknál.

Az új magyar kormányfővel sem változik a szlovák kormány álláspontja az orosz–ukrán háborúról

A szlovák szakértői kormány külügyminisztere néhány órás bemutatkozó látogatást tett Prágában.

Az S&P Global Ratings kiemeli, hogy az ukrajnai háború kezdetén Szlovákia az orosz szénhidrogén-importtól leginkább függő országok közé tartozott: földgázigényének 85 százalékát, nyersolajszükségletének csaknem teljes egészét Oroszországból szerezte be, azonban ezt a függést az elmúlt tizenkét hónapban jelentősen csökkentette: földgázimportjának hozzávetőleg 70 százalékát más országok vállalataitól szerzi be szállítási szerződések alapján.

A S&P kiemeli, hogy Szlovákia földgázszállítói közé tartoznak ma már olyan iparági cégek, mint a BP, a Shell, az ENI és az RWE. A hitelminősítő hangsúlyozza azt is, hogy

a szlovákiai földgáztározók telítettsége most, a tél elmúltával is még 60 százalékos, és a jövő télre prognosztizált fogyasztás zömére is már megvannak a szerződések.

Az S&P Global Ratings pontosan egy éve, tavaly május 21-én rontotta negatívra a szlovák államadósság-kötelezettségek osztályzatának kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az ukrajnai háború kockázatokkal terheli a szlovák gazdaság növekedését és Szlovákia költségvetési pozícióját.