Új technológiát vezetett be a Google, ami igencsak megkönnyítheti a vállalat termékeinek használatát azoknak, akik rendszeresen elfelejtik a jelszavaikat. A passkey, azaz a jelszókulcs ugyanis a jelszavak kényelmesebb és biztonságosabb alternatívája. Minden főbb platformon és böngészőben működik és lehetővé teszi, hogy az alkalmazásokba és a weboldalakra jelszó nélkül lépjünk be.

Businessman,Scan,Fingerprint,Biometric,Identity,And,Approval.,Concept,Of,The, data,security,safety,
Akár ujjlenyomattal is beléphetünk a Gmailbe. 
Fotó: Shutterstock

A jelszókulcs használatával akár arcfelismeréssel, PIN-kóddal vagy ujjlenyomattal is beléphetünk a Google-fiókba. Azt, hogy éppen melyik azonosítást használhatjuk, az adott eszközünk (telefon, számítógép) képességei határozzák meg.

A jelszókulcsot a számítógép vagy a mobil tárolja. A személyazonosság megerősítésére a rendszer a képernyőzárhoz használt biometrikus adatot vagy PIN-kódot fogja kérni – magyarázta a Google egy blogbejegyzésben, amiben felhívta a figyelmet arra, hogy a biometrikus azonosítás, mint az arcfelismerés és az ujjlenyomat, sokkal biztonságosabb a jelszónál, mert azokat a hekkerek nem tudják adathalász-támadásokkal megszerezni.

Itt jön a kérdés, hogy mégis mi történik, ha más eszközről akarunk bejelentkezni

A vállalat erre megnyugtató választ adott, ugyanis minden kütyü tárolhat egy jelszókulcsot, amihez egy egyszeri QR-kódos műveletet kell majd végrehajtanunk. Ha pedig elveszítjük az eszközünket, azt a Google-fiók beállításai közül eltávolíthatjuk.

A cég megnyugtatja azokat is, akik maradnának a jelszavak és a kétszintes hitelesítési lehetőségek mellett, az új technológia ugyanis csak kiegészítésképpen érkezett melléjük.

A Google, a Microsoft és az Apple már tavaly elkötelezte magát az új biztonsági szabványok kialakítása mellett, hogy véget vessen a jelszavak korszakának – emlékeztet a CNBC.