Romániában jövő héten is folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot – jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető. 

Fotó: Twitter

Az egyik legnagyobb romániai tanügyi szakszervezeti szövetség vezetője a News.ro hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a vasárnapi bejelentés nem tartalmaz lényegi változást a korábbi ajánlatokhoz képest, amelyeket már visszautasítottak a szakszervezetek. Kifejtette: jövő héten is folytatódik a sztrájk, és kedden a Bukarestbe tervezett nagyszabású tiltakozó akciót is megtartják, amelyre húszezer pedagógust várnak, illetve más városokban is lesznek megmozdulások. 

Marius Nistor szerint attól sem zárkóznak el, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások sikertelensége esetén a pedagógusok bojkottálják az év végi vizsgáknak – a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és a középiskolát végzők érettségijének – a megtartását. 

Az erre vonatkozó kérdésre kifejtette: amíg a román kormány így viszonyul a pedagógusok panaszaihoz, „bármi elképzelhető”. Úgy vélte, a Ciuca-kabinet alig emelte vagy csupán átkeresztelte az eddigi bérpótlékokat, lényegi változás nem történt, holott a pedagógusok valós béremelést várnak.
A bukaresti kormány újabb ajánlatát Dan Carbunaru kormányszóvivő ismertette vasárnap. A News.ro beszámolója szerint elmondta: a kormány közvitára bocsátott egy új sürgősségi kormányrendeletet, amely szerint az oktatásban dolgozók októberben 1500 lejes (112 ezer forint) bérpótlékban részesülnek. Emellett a didaktikai és kisegítő személyzet júniusban 1000 lejes (75 ezer forint) bérpótlékot is kapna. A News.ro beszámolója szerint a tervezetet a pénzügyminisztérium honlapján tették közzé. 

Carbunaru szerint ily módon összesen 273 532 alkalmazottnak nőne a bére, az intézkedés pedig 723 millió lejes (54,4 milliárd forint) terhet jelent, amelynek több mint felét uniós alapokból, a többit az állami büdzséből biztosítanák.

Az összeghez hozzáadódik még újabb 330 millió lej (24,7 milliárd forint), amelyet a kisegítő személyzet – portások, takarítónők stb. – béremelésére fordítanak egy pénteken jóváhagyott kormányhatározat értelmében. „Ez összesen 1,23 milliárd lej (92,1 milliárd forint), ennyit különít el a kormány a tanügyi alkalmazottak jövedelmének növelésére” – idézte a kormányszóvivőt az Agerpres hírügynökség.
Elmondta továbbá, hogy hétfőn Marius Budai munkaügyi miniszter megkezdi az egyeztetéseket a tanügyi, majd az egészségügyi és a többi érintett szakszervezet képviselőivel az új közalkalmazotti bértörvény tervezetéről. A tárgyalásoknak a szerdai kormányülésig le kell zárulniuk, hogy július 15-re elkészülhessenek az új bértáblák – tette hozzá. 

Romániában hétfő óta sztrájkolnak a pedagógusok, utcai demonstrációkon követelnek legalább 25 százalékos bérfejlesztést, valamint törvényi garanciát arra, hogy a bérüket a továbbiakban az infláció mértékében emeli a kormány. 

Munkaügyi konfliktust jelentett be a több mint százezer tagot képviselő Sanitas egészségügyi szakszervezet is, és hétfőn a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottai is a szállításügyi minisztérium székháza elé vonulnak „a hatékonyságot elősegítő” béreket követelve.
A román kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői csütörtökön közölték: későbbi időpontra halasztják a kormányfőcserét, illetve a kabinet átalakítását, miután sikerült rendezni a társadalmi problémákat.

Keresztbe tett a pedagógussztrájk a román kormányfőcserének

A munkakonfliktus elsimításáig helyén marad a liberális miniszterelnök, ám a feladata nem lesz könnyű, mert az oktatási dolgozók 25 százalékos béremelést követelnek, ami 600 milliárd forintnak megfelelő költségvetési ráfordítást igényelne.