New York államban jogszabályban tiltották meg a gáztűzhelyek és gázfűtés alkalmazását az új épületekben 2026-tól. Az új rendelkezést a kedden éjszaka elfogadott állami költségvetés tartalmazza, 2026-tól az új építéseknél a fosszilis energiahordozóval szemben előnyben kell részesíteni az elektromos berendezéseket, az indukciós megoldásokat és a hőszivattyúkat.

Weymouth, MA - June 27: Andrea Honoré in her kitchen by her stove making brownies in Weymouth, MA on June 27, 2022.  The natural gas used in homes in the Greater Boston area contains varying levels of toxic chemicals, according to a new study, upending the long-held idea that natural gas is a clean fossil fuel. Scientists found benzene a carcinogen for which there is no known safe level of exposure in 95 percent of the samples, which were collected between December 2019 and May 2021, according to the study in the journal Environmental Science & Technology. Honoré is among those whose homes were included in the study.
Fotó: David L. Ryan / The Boston Globe / Getty Images

A rendelkezés a már működő és használatban lévő gázüzemű háztartási berendezéseket nem érinti – hangsúlyozta Kathy Hochul kormányzó újságírók előtt. 

A gázkészülékek tiltását 2026-tól érvényesítik a hétemeletesnél kisebb új épületekre, 2029-től a magasabb házakra is. 

A törvény kivételeket is megállapít, és tartalék energiaforrásként megengedi gázkészülék beszerelését, valamint kereskedelmi vendéglátóhelyek és autómosók számára is lehetővé teszi a földgázzal működő berendezéseket.

Az ellenzők, köztük republikánus politikusok szerint az intézkedés túlzott mértékben korlátozza a fogyasztók választási szabadságát, megnöveli az építkezések költségeit. A tilalmat pártoló környezetvédők ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a klímacélokat nem lehet elérni anélkül, hogy az intézkedések ne érintenék a lakó- és irodaépületeket. 

Egy 2022-es jelentés szerint New York államban az éghajlatot befolyásoló károsanyag-kibocsátás mintegy harmada (32 százaléka) az épületek működésével függ össze.

Az Egyesült Államokban New York az első, ahol szövetségi állami szinten tiltják be a gázkészülékek használatát, ugyanakkor mintegy nyolcvan város építési rendelkezései már most is tartalmaznak a földgáz használatának visszaszorítását célzó előírásokat. 

 

Borítókép forrása: Shutterstock