Nem várt nehézséggel szembesülhettek azok, akik szombaton repülővel érkeztek Nagy-Britanniába. A reptereken való leszállás után ugyanis jelentős késésekkel kell számolniuk, miután országos probléma lépett fel az útleveleket beolvasó automatizált határellenőrző kapukkal – számolt be róla a Reuters.

Unpicked baggage left at Heathrow Airport in London, UK
Fotó: AFP

A közösségi médiában közzétett képek tanúsága szerint hosszú, több száz fős sorok alakultak ki a londoni Heathrow és Gatwick repülőtéren, ahol az utasoknak állításuk szerint több órát kell várakozniuk.

Tudomásunk van arról, hogy a határellenőrzési rendszer országos szintű problémája lépett fel, ami valamennyi, az Egyesült Királyságba érkező utast érint

– nyilatkozta a határellenőrzésekért is felelős brit belügyminisztérium szóvivője.

Hozzátette, hogy már dolgoznak rajta, hogy a lehető leghamarabb megoldják a fennálló problémát. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a reptérüzemeltetőkkel és a légitársaságokkal is, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a fennakadásokat és az utasok kellemetlenségeit.

Az Egyesült Királyság legforgalmasabb légikikötője, a londoni Heathrow azt közölte, hogy a sorok kezelése érdekében további személyzetet mozgósítottak és a határőrséggel is együttműködnek a probléma orvoslása érdekében.

A normál működési rend szerint a Nagy-Britanniába érkező brit, európai uniós és amerikai állampolgárok esetén az e-kapuként ismert automatizált kapukon zajlik az úti okmányok beolvasása, a többiek pedig kézi ellenőrző pontokon keresztül tudnak belépni. A mostani fennakadás miatt mindenki csak a kézi ellenőrzés után léphet be az országba.

Az elmúlt időszakban nem ez az első fennakadás, ami a szigetországba készülő utasokat éri. A brit légitársaságok és repülőterek dolgozói tavaly egyaránt tartottak munkabeszüntetést. Ráadásul a nyári csúcsidőszakban olyan is előfordult, hogy létszámhiány miatt sok járatot törölni kellett.

Több tucat járatát törölte a British Airways

Több mint negyven járatát törölte a British Airways az év egyik legforgalmasabb napján, pénteken. Az érintett gépek főként rövid távolságra utaztak volna a londoni Heathrow repülőtérről, vagy éppen az lett volna az úti céljuk. A pünkösdi hétvége pedig Angliában is forgalmas.