A kínai ipari vállalatok összesített profitja 20,6 százalékkal zuhant az év első négy havában éves összehasonlításban, miután a január–április időszakban 21,4 százalékos volt a visszaesés mértéke – írja a kínai központi statisztikai hivatal (NBS) adataira hivatkozva a Reuters. 

Fotó: China Xtra via AFP

Áprilisban 18,2 százalékos profitcsökkenést mértek az előző év azonos hónapjához képest, míg márciusban ennél is nagyobb, 19,2 százalékos volt a csökkenés. A statisztikákban csak olyan cégek szerepelnek, amelyek éves profitja legkevesebb 20 millió jüan (2,9 millió dollár)

A szakértők szerint a kínai vállalatok – köztük első sorban a magántulajdonban lévő társaságok – látványos szenvedése mögött a magas bázishatás, a gazdaság nehézkes talpra állása okozta nyomás és a termelő árak deflációja áll. Áprilisban a fogyasztói árindex alig 0,1 százalékos növekedést mutatott éves összevetésben, ám a termelői árindex 3,6 százalékkal zuhant az előző hónapban mért 2,5 százalékos visszaesés után, miközben az ipari, a kiskereskedelmi és az ingatlanpiaci adatok is aggodalomra adnak okot

 

 

 

Nehezíti a profittermelést az is, hogy csökken a kereslet a cégek belső és a fontosabb exportpiacain. 

A pekingi vezetés az idén egy szerény, 5 százalékos gazdasági növekedési célt tűzött ki maga elé, ám sok intézmény, köztük a Világbank is ennél magasabb bővülést vár a tavaly véget ért koronavírus-járvány okozta válság után. Az elmúlt hetekben napvilágot látott makroadatok után azonban mind több szakértő vágja vissza az idei évre vonatkozó prognózisát, legutóbb a Nomura elemzője módosította a várakozását a korábbi 5,9 százalékról 5,5-re, a Barclays közgazdásza az 5,6 százalékos növekedés helyett már csak 5,3 százalékos bővülést jósol. 

Május elején a kínai miniszterelnök több intézkedést is bejelentett annak érdekében, hogy fellendüljön a belső kereslet és stabilizálódjanak az ország exportpiacai is.  

Tovább gyengülhet a jüan, sokasodnak Kína gondjai

A távol-keleti nagyhatalom politikai, gazdasági és pénzügyi problémái egyre csak szaporodnak.