Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben lassult a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme áprilisban, a Caixin beszerzésimenedzser-index (BMI) alakulása alapján.

Parcel,Boxes,With,A,Flag,Of,China,In,A,Shopping
Kína, kínai szolgáltatóipar
Lassul a kínai gazdaság: a termelés után a szolgáltatás volumene is mérséklődött.
Fotó: Shutterstock

A szolgáltatóipari BMI értéke 56,4 pontra gyengült a márciusi, 28 havi csúcsot jelentő 57,8 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 57,3 pontra számítottak áprilisra. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A kínai feldolgozóipari index eddigi legalacsonyabb értéke a 2020 februári 26,5 pont volt. Az idén az index az év eleje óta 50 pont felett tartózkodik. Decemberben 48,0 ponton állt.

A vizsgált szolgáltatócégek termelési tevékenysége és az exportmegrendeléseket is tartalmazó új megrendelések áprilisban immár negyedik egymást követő hónapban bővültek. A szolgáltatócégek működési költségei 12 hónapos csúcsra emelkedtek a magasabb bérköltségek és nyersanyagárak miatt, de az új megrendelésekért folytatott verseny korlátozza a vállalatokat abban, hogy a növekvő költségeiket áthárítsák az ügyfelekre.

A szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett áprilisi kompozit BMI mutató 53,6 pontra esett a márciusi 54,5 pontról, amely tavaly június óta a legmagasabb volt.

Kína összevonta szemöldökét a „terjeszkedésére”

A NATO összekötő irodát nyit Tokióban jövőre, ez lesz az első kirendeltsége Ázsiában. A lépés erősíti a nyugati katonai szövetségesek és Japán közti politikai kapcsolatokat. Kína aggodalommal figyeli a fejleményeket, szerinte a NATO fokozatosan terjeszkedik az ázsiai csendes-óceáni régióban, ahol a béke és a stabilitás lerombolására törekszik.