A fiatalok első lakásvásárlását hitelgaranciával támogatja a spanyol kormány, a friss jogszabály értelmében a felvett jelzáloghitel 20 százalékára vállalnak majd kezességet. A magyar családpolitikai intézkedésekre hajazó madridi modellben a támogatást 35 éven alattiak vehetik igénybe, és házasságlevél sem szükséges hozzá, ahogy a gyermekvállalás sem követelmény. 

Cityscape with modern apartment buildings in a new residential area in the city, Concept for construction industy, estate agent and sale of condominiums
Az első lakáshoz jutás a spanyol fiatalok számára sem zökkenőmentes.
Fotó: Shutterstock

Amit a madridi kormány előír, hogy az igénylő éves igazolt keresete ne haladja meg a 37 800 eurót – azaz havi 1,17 millió forintot –, két igénylő esetén pedig a 75 600 eurót.

Ha a családban eltartott gyermek van, akkor nem alkalmazzák a korhatárszabályt, míg a gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a kereseti limittől is eltekintenek. A hitelgaranciát az állami fejlesztési banknál lehet igényelni (ICO). Spanyolországban május 28-án regionális és önkormányzati választást tartanak, amelynek központi kampánytémájává váltak a lakhatási válság kezelésére szolgáló elképzelések – emlékeztet a Bloomberg

A koalícióban kormányzó baloldali pártok közül sem mindegyik támogatta a Pedro Sánchez szocialista kormányfő tervét, a Podémos szerint azzal csak az emberek egy kis csoportján segítenének, miközben az emelkedő árak miatt az önálló lakás megvásárlása sok spanyol fiatal számára vágyálom marad. 

 

Korábban egyébként más megoldásokkal is kacérkodott a Sánchez-kormány, szó volt új lakások építéséről, bérlakásprogramról, szociális célú telekparcellázásról vagy a bankokhoz visszakerült ingatlanok átvételéről és hasznosításáról. 

A cél, hogy pár éven belül 90 ezer lakásba költözhessenek be az igényjogosultak, 

de már azzal is elégedettek lennének, ha 50 ezer fiatalt lakáshoz tudnának juttatni. Elemzők viszont arra figyelmeztetnek, hogy több országban is próbálkoztak hasonló lakástámogatási programmal, és ingatlanpiaci felfordulás lett belőle. Az Egyesült Királyságban például 2013-ban indították útjára a Segítség a vásárláshoz programot, amelynek keretében 95 százalékig terjedő garanciát vállalt az állam az alacsony keresetűek jelzáloghitelére. 

Ezzel 340 ezer családon segítettek, ugyanakkor a támogatásokkal alaposan felverték az árakat, a kockázatmentes ígérete rengeteg embert vásárlásra, eladósodásra ösztönzött. 

A bankok szívesen hiteleztek, hiszen az államnál jobb kezest aligha találni. Az áremelkedésekkel azonban elinflálták a támogatás értékét, végül a programot tavaly márciusban lezárták. A Lordok Házának készült szakmai összegzés szerint bár a szándék dicséretes volt, az adófizetők pénze nem optimálisan hasznosult a program során – írja a Spanish News Today.

Tisztában vannak a brit példa tapasztalataival a spanyolok is, és ígérik, hogy az minden rezdülésére odafigyelnek, hogy elkerüljék az árak hirtelen megugrását.