Az észak-olaszországi Emilia-Romagna régió még mindig nem nyugszik a heves esőzések okozta drámai áradások után, ráadásul a veszély nem múlt el, az Adriai-tenger partján fekvő régió egyes területein még mindig a legmagasabb, vörös riasztási fokozat van érvényben – írja a Tagesspiegel az olasz polgári védelem péntek esti közlése alapján. Szombaton mentés közben egy helikopter is lezuhant, a fedélzeten lévő mind a négy embert kórházba vitték, de csak az egyikük sérült meg. 

Fotó: AFP

Az ANSA hírügynökség szerint eddig legkevesebb 14 ember halt meg az áradásokban, és mintegy 15 ezer embert kellett evakuálni.

A hét végén várható újabb esőzések most ismét aggodalomra adnak okot. Különösen a Ravenna város körüli tartományban már pénteken ismét kiéleződött a helyzet, a folyók újra kiöntöttek.

Az áradások és a sok földcsuszamlás továbbra is súlyos nehézségeket okoznak. Egyes területeken lassan apad a víz, mentőmunkások és önkéntesek százai dolgoznak azon, hogy megtisztítsák az utakat a sártól. A heves viharok kezdete óta az olasz tűzoltóságot több mint 3000 bevetésre hívták ki mintegy 1000 tűzoltó bevonásával – jelentették szombat reggel. A legtöbb bevetés Bologna, Ravenna és Forli-Cesena környékén volt.

Bolognában is súlyos a helyzet

A nagyvárosokat sem kímélte az áradat, az interneten terjedő felvételek tanúsága szerint Bologna belvárosát is ellepte a víz. Matteo Lepore bolognai polgármester súlyosnak nevezte a helyzetet, és arra kérte az embereket, ne hagyják el otthonukat, ne üljenek autóba. A városban egész kerületek kerültek víz alá, utakat zártak le, hidak omlottak össze. Elmondta, a Savena- és a Ravona-patak egyszerre lépett ki a medréből, és a Navile csatornája is tetőzött: a város körüli dombokon és hegyeken egymást követik a földcsuszamlások.

Emilia-Romagnát már május elején katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, amikor is két idős férfi halt meg a mindenekelőtt Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban, amely miatt négyszázötven embert kellett evakuálni. Meteorológiai adatok szerint május 2-án és most kedden összesen annyi csapadék esett a tartományban, mint hat hónap alatt szokott.

Fotó: AFP

Elmaradt a Forma–1-es olasz nagydíj

A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség elmosta a hétvégére tervezett Forma–1-es olasz nagydíjat is, a pálya ugyanis alkalmatlanná vált a verseny megrendezésére, miután a paddockban derékmagasságban hömpölygött a víz. Az F1 szerdai közleménye szerint a döntés az illetékes hatóságokkal, illetve miniszterekkel, az Emilia-Romagna régió elnökével, a polgármesterrel, az olasz autóklub elnökével, valamint a Nemzetközi Automobil-szövetség elnökével lebonyolított egyeztetéseket követően született meg, a szervezők jelezték, hogy nem akarnak további nyomást helyezni a helyi hatóságokra és a rendvédelmi szervekre.

Orbán Viktor: a magyar nemzet e tragikus napokban is Olaszország mellett áll

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton levélben fordult olasz kollégájához, Giorgia Melonihoz az Észak-Olaszországot napok óta sújtó pusztító áradások kapcsán, amelyben kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a szerencsétlenség sérültjeinek.

Orbán Viktor levelében biztosította az olasz miniszterelnököt, hogy a magyar nemzet e tragikus napokban is Olaszország mellett áll. Egyúttal felajánlotta Magyarország segítségét az eltűntek felkutatásáért folytatott küzdelemben és a károk enyhítésében.

Giorgia Meloni miniszterelnök vezette olasz kormány keddre tervezi a kabinet ülését, hogy döntsön a segélyintézkedésekről. Meloni jelenleg Japánban, a G7-ek csúcstalálkozóján vesz részt.