BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trendváltás a kávépiacon: egyre keresettebb és egyre drágább a robusta

Hiába növelték robustaexportjukat a termelők, a kereslet annyira megnőtt az olcsóbbik kávéfajta iránt, hogy nem tudnak eleget szállítani belőle, ráadásul a termés sem volt kiemelkedő. A megélhetési költségek és az élelmiszer-infláció emelkedése miatt ugyanis egyre keresettebb a robusta a drágább arabicához képest.

Új trend bontakozik ki világszerte: egyre több kávéfogyasztó inkább a boltokban vásárol kávét, és ott is az olcsóbb robusta fajtát keresi a drága arabica helyett. A robusta azért olcsóbb, mert a növény szívósabb és kevesebb gondozást igényel. A feldolgozott termését leginkább instant kávéként vagy őrölt formában árulják az élelmiszerboltok. 

International Coffee Day in Indonesia
A kávé kedvelői közül egyre többen az olcsóbb fajtát keresik.
Fotó: AFP

A legnagyobb termelők nehezen tudnak lépést tartani a fogyasztói kereslet növekedésével, a robusta határidős tőzsdei jegyzése közel tizenkét éves csúcsra emelkedett a napokban. Garantálható, hogy az arabica ára sem fog csökkenni, ugyanis Kolumbiának, a világ második legnagyobb arabicatermelőjének az exportja a gyenge termés miatt csökkent.

 

A legnagyobb európai felvevőpiac, Németország kiskereskedelmi boltjaiban az instant kávé ára ötödével emelkedett 17 hónap alatt. A kávé szerelmesei azonban még így is inkább az élelmiszerboltokat választják a frissítő beszerzésére, mint a kávézókat.

A jelek szerint a robusta világszintű hiánya a közeljövőben is velünk marad. 

Vietnám – a legnagyobb robustatermelő – a legutóbbi szezonban a legkisebb termésmennyiséget szüretelte 2019 óta. Az országban megtermelt kávémennyiséget az orosz–ukrán háború csökkentette, mivel emiatt irtózatosan megdrágult a műtrágya, ezért sok gazdálkodó olyan jövedelmezőbb növények termesztésére váltott, mint az avokádó vagy a durián. 

Brazíliában – a fajta második legnagyobb termőterületén – az aszály tépázta meg a hozamokat. A szintén fontos kávébabtermelő Indonéziában pedig heves esőzések és áradások pusztítottak az ültetvényeken.

A mostoha körülmények ellenére a jelenlegi szezon első hat hónapjában több robustababot exportáltak világszerte, mint az elmúlt három év hasonló időszakaiban. A Nemzetközi Kávészervezet szerint 

az október–márciusi szállítások mintegy 4 százalékkal haladták meg a 2021–2022-es szezon azonos időszakát. Ennek ellenére hiány alakult ki robustából.

Először a pörkölők növelték a keverékekben használt robusta mennyiségét, hogy ellensúlyozzák az arabica magasabb árát és csökkentsék az energiaszámlájukat. Később pedig a fogyasztók váltottak a megélhetési költségek és az infláció növekedése miatt a robustából készült kávéra a drágább arabicából főzött helyett. 

A forró vízben oldódó, instant kávék piacán egyre nagyobb arányban találhatók robustából készült termékek, amelyeket előszeretettel vásárolnak a kávékedvelők. Legalábbis ez derült ki az olyan vezető vállalatok beszámolóiból, mint a Nestlé, a Nescafé gyártója.

Általánosságban elmondható, hogy a szakemberek a robustát kevésbé tartják finomnak és minőséginek a keserű íze miatt. Vietnám és Indonézia azonban javított a bab minőségén, ami ugyancsak arra ösztönzi a pörkölőket, hogy nagyobb arányban használják a fajtát – következtetett a Bloomberg.

Fizetne ötvenezer forintot egy csésze kávéért? Van, aki igen

Egy ausztrál kávéházlánc két helyszínen kínálta méregdrágra kávéját az Egyesült Államokban, mindössze 48 óra alatt az összeset megvették.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.