Új trend bontakozik ki világszerte: egyre több kávéfogyasztó inkább a boltokban vásárol kávét, és ott is az olcsóbb robusta fajtát keresi a drága arabica helyett. A robusta azért olcsóbb, mert a növény szívósabb és kevesebb gondozást igényel. A feldolgozott termését leginkább instant kávéként vagy őrölt formában árulják az élelmiszerboltok. 

International Coffee Day in Indonesia
A kávé kedvelői közül egyre többen az olcsóbb fajtát keresik.
Fotó: AFP

A legnagyobb termelők nehezen tudnak lépést tartani a fogyasztói kereslet növekedésével, a robusta határidős tőzsdei jegyzése közel tizenkét éves csúcsra emelkedett a napokban. Garantálható, hogy az arabica ára sem fog csökkenni, ugyanis Kolumbiának, a világ második legnagyobb arabicatermelőjének az exportja a gyenge termés miatt csökkent.

 

A legnagyobb európai felvevőpiac, Németország kiskereskedelmi boltjaiban az instant kávé ára ötödével emelkedett 17 hónap alatt. A kávé szerelmesei azonban még így is inkább az élelmiszerboltokat választják a frissítő beszerzésére, mint a kávézókat.

A jelek szerint a robusta világszintű hiánya a közeljövőben is velünk marad. 

Vietnám – a legnagyobb robustatermelő – a legutóbbi szezonban a legkisebb termésmennyiséget szüretelte 2019 óta. Az országban megtermelt kávémennyiséget az orosz–ukrán háború csökkentette, mivel emiatt irtózatosan megdrágult a műtrágya, ezért sok gazdálkodó olyan jövedelmezőbb növények termesztésére váltott, mint az avokádó vagy a durián. 

Brazíliában – a fajta második legnagyobb termőterületén – az aszály tépázta meg a hozamokat. A szintén fontos kávébabtermelő Indonéziában pedig heves esőzések és áradások pusztítottak az ültetvényeken.

A mostoha körülmények ellenére a jelenlegi szezon első hat hónapjában több robustababot exportáltak világszerte, mint az elmúlt három év hasonló időszakaiban. A Nemzetközi Kávészervezet szerint 

az október–márciusi szállítások mintegy 4 százalékkal haladták meg a 2021–2022-es szezon azonos időszakát. Ennek ellenére hiány alakult ki robustából.

Először a pörkölők növelték a keverékekben használt robusta mennyiségét, hogy ellensúlyozzák az arabica magasabb árát és csökkentsék az energiaszámlájukat. Később pedig a fogyasztók váltottak a megélhetési költségek és az növekedése miatt a robustából készült kávéra a drágább arabicából főzött helyett. 

A forró vízben oldódó, instant kávék piacán egyre nagyobb arányban találhatók robustából készült termékek, amelyeket előszeretettel vásárolnak a kávékedvelők. Legalábbis ez derült ki az olyan vezető vállalatok beszámolóiból, mint a Nestlé, a Nescafé gyártója.

Általánosságban elmondható, hogy a szakemberek a robustát kevésbé tartják finomnak és minőséginek a keserű íze miatt. Vietnám és Indonézia azonban javított a bab minőségén, ami ugyancsak arra ösztönzi a pörkölőket, hogy nagyobb arányban használják a fajtát – következtetett a Bloomberg.

Fizetne ötvenezer forintot egy csésze kávéért? Van, aki igen

Egy ausztrál kávéházlánc két helyszínen kínálta méregdrágra kávéját az Egyesült Államokban, mindössze 48 óra alatt az összeset megvették.