Zsinórban már a harmadik egymást követő héten estek a kőolajárak a pénteki 4 százalékos visszapattanás ellenére, mivel a kereslet lanyhulásával kapcsolatos aggodalmakat az alacsony kereskedési volumenek csak tovább fokozták – írja a Bloomberg.

Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Fotó: Shutterstock

A West Texas Intermediate végül pénteken hordónként 71, míg a Brent 75 dollár fölött állapodott meg a kiújuló recessziós félelmek közepette. 

A jegyzés ebben az évben eddig mintegy 11 százalékkal esett, ami azt mutatja, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és szövetségeseinek (OPEC+) terve, amely szerint a termelés májusi visszavágásával kontrollálják a piacot, egyelőre nem vált be. Az amerikai hírügynökség szerint az árak azért esnek, mert a globális növekedés lassul, ami potenciálisan fékezheti az energia iránti keresletet is.

Ráadásul a Közel-Keleten még nem is állították helyre teljesen a kapacitásokat. 

Irak a napokban közölte, hogy nem sikerült megállapodásra jutnia Törökországgal a tervek szerinti napi közel félmillió hordó kőolaj exportjának újraindításáról.

A Bagdad és a kurdisztáni regionális kormány közötti patthelyzet miatt március vége óta állnak ugyanis a régió szállításai, amelyek korábban a törökországi Ceyhan kikötőjén keresztül kerültek a világpiacra.