Antony Blinken külügyminiszter kínai útja fontos esemény lesz, de az Egyesült Államok külpolitikáját illetően nagy valószínűséggel nem a legjelentőségteljesebb a jövő héten – mondta Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója tokiói látogatásán pénteken.

Fotó: AFP

Az amerikai külügyminiszter vasárnap és hétfőn tárgyal Pekingben, csupán néhány nappal megelőzve Narendra Modi indiai miniszterelnök washingtoni látogatását. 

Washington igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait Indiával, és ezzel megálljt parancsolni a kínai befolyás terjeszkedésének.

Blinken kínai látogatásának egyik fő szempontja a Washington és Peking közti feszültség további éleződésének megakadályozása, és annak elkerülése, hogy a világ két legnagyobb katonai hatalma konfliktusba kerüljön egymással – mondta el sajtótájékoztatóján Sullivan, hozzátéve:

Az élénk verseny élénk diplomáciát követel.

 

Ezrével hagyják el Kínát a dollármilliomosok

Felmérés készült arról, hogy világszerte honnan vándorolhat el, és hova érkezhet a legtöbb dollármilliomos az idén. A kivándorlók toplistáját Kína vezeti, a legnépszerűbb célpont Ausztrália.

Az amerikai külügyminiszter pekingi útja az első magas szintű amerikai látogatás lesz Kínában azóta, hogy a Biden-kormány 2021 januárjában hivatalba lépett. Biden még februárban utazott volna Pekingbe, azonban a látogatást elhalasztották, miután az Egyesült Államok légkörében a gyanú szerint egy hírszerző léggömböt lőttek le, ami újabb konfliktus forrása lett a két nagyhatalom között.

Jake Sullivan japán, dél-koreai és Fülöp-szigeteki hivatali kollégáival közös találkozón vett részt Tokióban, ahol a térség biztonsági kérdései voltak napirenden.