A Covid–19-járvány tombolásának két évétől eltekintve az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a dollármilliomosok országok közötti vándorlása. Tavaly júniusig a legalább egymillió dollár vagyonnal rendelkező vándorlók száma 84 ezer volt, idén júniusig ez a szám várhatóan 122 ezer, jövőre pedig 128 ezer lesz a Henley & Partners befektetési tanácsadó cég vezetője szerint.

Asian,Businessman,Having,Lunch,Flying,First,Class.,Chinese,Young,Passenger
Sok kínai gazdag emigrál más országba.
Fotó: Shutterstock

Honnan távozik a legtöbb szupergazdag a világon?

A válasz: Kínából, ahol minden eddiginél nagyobb méreteket ölthet idén a dúsgazdagok kivándorlása. A világ második legnagyobb gazdasága a tavaly júniusig tartó 12 hónapban összességében 10 800, az idén júniusig tartó időszakban pedig legalább 13 500 szupergazdagot veszíthetett, azaz ennyivel többen távoztak az országból, mint ahányan oda érkeztek. 

A gazdagok kivándorlási hulláma nagyjából egy évtizede kezdődött, akkortájt, amikor Hszi Csin-pinget a pártkongresszus elnökké választotta, s aki a gazdaság egyre erősebb központosításába kezdett, ami a gazdagokat is érintette.

A második legnagyobb veszteséget várhatóan India szenvedi el, ahol a ki- és bevándorlók egyenlege legalább 6500 fővel lesz kisebb a most júniusig tartó év végén. A világ legnépesebb országa velük kevesebb dollármilliomost veszít, mint a tavaly júniusig tartó egy évben, amikor is 7500-zal többen vándoroltak el onnan, mint ahányan oda érkeztek. 

Számos oka lehet annak, hogy a tőkések felszámolják az érdekeltségeiket a legnagyobb feltörekvő országban. Ilyenek lehetnek a többi közt az adószabályok és a visszaéléseket megengedő, bonyolult jogrendszer.

Az Egyesült Királyság legalább 3200-zal kevesebb dollármilliomosnak otthona lehet az idei évközepén, ez az egy évvel korábbi veszteség kétszerese. A negatív trend vélhetően a Brexit következménye. Trevor Williams, a University of Derby vendégprofesszora a CNBC -nek nyilatkozva ezt azzal is összefüggésbe hozta, hogy az Egyesült Királyságból egyre kevesebb irányul az Európai Unióba.

Oroszországban legalább 3000-rel kevesebb dollármilliomos élhet idén év közepén, mint egy évvel korábban. Ez valójában meredek javulás a tavalyi mínusz 8500-hoz képest. Akkor Ukrajna lerohanása és a gazdasági bizonytalanság miatt tömegesen emigráltak az országból – akik megtehették.

Brazíliából is kevesebben mehetnek el: míg tavaly júniusra egy év alatt 1800-zal, addig idén csak 1200-zal lehet kisebb a ki- és bevándorlók egyenlege. Hongkongban is meredek csökkenés várható a kivándorlók körében: míg az idei év közepéig nettó 1000 főre számítanak, addig ez a szám tavaly nettó 2400 volt a tanácsadó cég összesítése szerint. Tavaly a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett drákói, jogcsorbító intézkedések miatt sokan búcsút intettek a kínai fennhatóság alatt élő városállamnak.

Hova mennek a gazdagok?

A legtöbb dollármilliomos Ausztráliát választhatja célállomásként. Ide pluszban várhatóan 5200 dúsgazdag érkezik, míg az Egyesült Arab Emírségekbe 4500, Szingapúrba pedig 3200. A top 3 legvonzóbb ország közt nem történt változás.

A kutatás szerint a nyugati országok összességében továbbra is vonzó célpontok a milliomosok számára: az Egyesült Államok (2100), Svájc (1800) és Kanada (1600) egyaránt helyet foglal a top 10-ben.

A jelentés készítői megjegyzik, hogy a nettó beáramlást tekintve a tíz legjelentősebb ország közül kilenc hivatalos befektetési migrációs programokat hirdet, amelyekkel aktívan ösztönzik a közvetlen külföldi befektetéseket letelepedési jogért cserébe, ahogy tette azt Magyarország is a letelepedési kötvények árusításával. 

Egyre több kínai befektetés érkezik Szaúd-Arábiába

Szaúd-Arábia Joe Biden hatalomra kerülése óta látványosan Kína és Oroszország felé fordult, így egyre több kínai befektetés érkezik a közel-keleti országba. Most például egy elektromosautó-gyártó épít gyárat a sivatagi királyságban.