Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az év végéig meghosszabbították az élelmiszerek áfamentességét. A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett, hogy Lengyelország az üzemanyagtól a műtrágyáig jó néhány termék esetén csökkentette az adókat, hogy segítsen a fogyasztóknak megbirkózni a megugró inflációval, de az Európai Bizottság szabályainak megfelelően az idén vissza kellett térnie a benzinre kivetett magasabb adókhoz. Brüsszel azonban engedélyezte, hogy az alapvető élelmiszerek áfája nulla maradjon.

Wroclaw,,Poland,-,May,5,:,Shopping,In,Supermarket,Auchan.
WROCLAW, POLAND - MAY 5, : Shopping in supermarket Auchan. Special offer: "Drugi produkt za 1 grosz" means "Second product 1 penny".
Fotó: Shutterstock

Meghosszabbítjuk az élelmiszerekre vonatkozó nullás áfakulcsot 2023 végéig. Ahogy azt már egy ideje bejelentettem, tovább marad velünk a nullaszázalékos áfakulcs, amelyet a Jog és Igazságosság kormánya 2022. február 1-jén vezetett be!

 – írta Morawiecki, aki májusban valóban közölte, hogy az áfamentességet 2024-re is meghosszabbíthatják, amennyiben tartós marad az  
A hivatalos adatok szerint a fogyasztói árak májusban éves bázison 13 százalékkal emelkedtek, ami jelentős lassulást a februári 18,4 után. Az infláció azonban így is az ősszel – októberben vagy novemberben – esedékes parlamenti választás egyik kulcstémája lesz.
A harmadik választási győzelmében reménykedő, Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány rekordnagyságú, egy év alatt több mint 23 százalékos minimálbér-emelést javasol, a közgazdászok azonban aggódnak, hogy ez csak tovább súlyosbítja az inflációt.