Visszaesik az idén az ausztrál gabonatermelés, az El Nino okozta szárazság miatt több mint harminc százalékkal kevesebb búza lesz a mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint. Ez globálisan komoly gondokat okozhat, mivel Ausztrália a világ második legnagyobb búzaexportőre, amely elsősorban Ázsiát, például Kínát, Indonéziát és Japánt látja el. 

Australian,Wheat,Fields
Az ausztrál búzatermés jelentősen csökkenni fog az El Nino miatt.
Fotó: Shutterstock


A 2022–2023-as mezőgazdasági évben az ország adta a világ teljes búzaexportjának a 13,7 százalékát. A következő szezon azonban sokkal rosszabb lesz a tavalyinál. A szaktárca júniusi előrejelzése szerint a téli gabonatermés 34 százalékkal kevesebb, mintegy 44,9 millió tonna lesz, ami három százalékkal kevesebb a tízéves átlagnál (46,4 millió tonna).
 

A búza mennyisége 34 százalékkal, 26,2 millió tonnára, az árpáé harminc százalékkal, 9,9 millióra esik vissza, és egyik sem éri el a tízéves átlagot.

 Repcéből 41 százalékkal kevesebbet, 4,9 millió tonnát várnak, ami 15 százalékkal magasabb a tízéves átlagnál. A romló kilátások miatt az elmúlt öt nap alatt 11 százalékkal emelkedett a búza határidős jegyzésára.

 


 

Az elmúlt három évben az ázsiai malmok bőséges ellátást kaptak Ausztráliából, de jövőre alternatív megoldást kell keresniük. Kicsit korai még biztosat mondani, de az Európából, a fekete-tengeri régióból és bizonyos mértékig még az Egyesült Államokból érkező szállítások is pótolhatják az ausztrál búzát

 – mondta a Reutersnek egy szingapúri kereskedő egy olyan nemzetközi kereskedelmi vállalatnál, amelyik ausztrál búzát ad el indonéziai malmoknak.
Az ausztrál búzát április-májusban ültetik el, az aratás pedig novemberben kezdődik. Az idén azonban az ausztrál meteorológiai szolgálat keddi prognózisa szerint már hetven százalékra emelkedett az El Ninónak nevezett időjárási jelenség esélye, ami általában a szokásosnál nagyobb forrósággal és szárazsággal jár. Az El Nino egész Ázsiában veszélyezteti az élelmiszer-termelést, különösen az ausztrál búzáét és pálmaolajét, valamint a délkelet-ázsiai rizsét.

Kangaroos,In,Australia,,In,A,Golden,Field
Az El Nino szárazságot és a szokásosnál nagyobb forróságot hoz.
Fotó: Shutterstock


Az alacsonyabb terméshozamok miatt csökkenni fog a mezőgazdasági termelés összértékére, az előrejelzések szerint 2023–2024-ben 14 százalékkal, 79 milliárd ausztrál dollárra, ami azonban még mindig a harmadik legmagasabb érték lesz. (Egy ausztrál dollár 229,7 forint.)

A mezőgazdasági is várhatóan 17 százalékkal visszaesik a tavalyi rekordszintről, 65 milliárd ausztrál dollárra az alacsonyabb termelés és a gabonafélék és olajos magvak világpiaci árának csökkenése miatt.