Boris Johnson volt kormányfő „súlyosan semmibe vette” a brit parlamentet és folytatólagosan félrevezette a törvényhozást a Partygate ügy kivizsgálásával kapcsolatban – állapította meg egy kétpárti vizsgálóbizottság.

Brussels,,Belgium.,15th,May,2018.,Britain's,Foreign,Secretary,Boris,Johnson
Fotó: Alexandros Michailidis

A volt miniszterelnök viselkedéséről szóló, rendkívül elmarasztaló jelentésében az alsóházi  bizottsága azt javasolta, hogy Johnsont tiltsák ki a parlament épületéből. Johnson nemrég mondott le mandátumáról, mintegy elébe menve a vizsgálóbizottság jelentésének – a számára javasolt 90 napos kitiltás a második legsúlyosabb büntetés lenne a Ház történtében.

A vizsgálat azzal kapcsolatban indult, hogy Johnson milyen tájékoztatást adott a Partygate-botrányként elhíresült ügyben. A történet arról szólt, hogy 

a koronavírus járvány idején, a legsúlyosabb korlátozások során a miniszterelnök megszegve a szabályokat bulikat rendezett a Downing Streeten, a miniszterelnöki rezidencián. 

Amikor ez napvilágra került, sorra mondtak le miniszterei, végül maga Johnson is távozni kényszerült.

A jelentésre adott terjedelmes válaszában, egy tipikus „johnsoniádában”, kirohanásban „politikai merényletnek” nevezte a jelentést – és azt állította, hogy „egy fikarcnyi bizonyítékot sem találtak” arra, hogy tudatosan részt vett volna illegális eseményeken, amíg a koronavírus elleni korlátozások érvényben voltak.