Nemzetközi gazdaság

Brutálisan nőtt a szénfelhasználás – Ez történt a globális energiatermelésben tavaly

Sosem használt még annyi szenet az emberiség, mint tavaly, de nem Európa a hibás.

Rendkívül érdekes adatokkal van tele a hétfőn – először nem a BP, hanem az Energy Institute által – közzétett Statistical Review of World Energy, ami a tavalyi után nem is különösebben nagy csoda.

Az emberiség által felhasznált elsődleges energia mennyisége tavaly 1,1 százalékkal bővült 2021-hez képest, noha a földgáz- és a nukleáris felhasználás visszaesett, ráadásul a csökkenés mértéke az utóbbi esetben volt nagyobb. 

Final welds on new pipeline for LNG terminal
Fotó: Sina Schuldt / AFP

A most közzétett adatokon ugyanakkor globálisan nem látszik a tavalyi rekordméretű aszály hatása, a vízenergia-termelés ugyanis stabil maradt. Persze Európát nézve már nem ilyen kedvező a helyzet, a kontinens (a kiadvány nem az Európai Uniónál húzza meg a határokat) vízenergia-felhasználása tavaly nagyobb arányban (13,7 százalék) csökkent, mint a földgázé (13 százalék). A francia atomerőművek problémái és az Ukrajnában dúló harcok miatt azonban a legnagyobb visszaesés az atomenergia terén volt tapasztalható (16,3 százalék).

Bár sok szó esett arról, hogy a fényeket a szén felhasználása tartotta égve Európában tavaly, ez csak részben igaz, hiszen a kontinens egészét tekintve Európa szénfelhasználása csökkent, bár ennek legfőbb oka az ukrán felhasználás lefeleződése, feltehetően az Azovsztal és hasonló üzemek pusztulása miatt.

Az európai energiafelhasználásban a kőolaj és megújuló energiák terén volt egyedül bővülés, de 

összességében a kontinens 3,8 százalékkal kevesebb energiát vett igénybe tavaly, mint 2021-ben. 

Ennél nagyobb visszaesést csak a posztszovjet térségben jegyeztek fel a jelentésben összegzett nagy területek közül, ott 5,8 százalékkal esett vissza az energiafelhasználás, főként az orosz gazdaság energiaigényének 8,2 százalékos zsugorodása miatt.

Ugyan az európai szénfelhasználás nem nőtt, a legszennyezőbb fosszilis energiahordozóból globálisan tavaly használta a legtöbbet az emberiség története során. Különösen az indonéz szénfogyasztás nőtt ugrásszerűen, de Kína is inkább a szenet használta az energiaproblémáinak megoldására, bár a megújulók fogyasztása is nagyot nőtt az ázsiai országban (18,1 százalékot).

Érdekesség, hogy a frissen közzétett adatok szerint kőolajból továbbra is 2019 a csúcsév. Bár 2021-hez képest tavaly az emberiség többet használt az energiahordozóból, a 2019-es szintet nem érte el a kőolajfogyasztás mértéke.

 

Energy Institute Európa BP
Kapcsolódó cikkek