A várt 4,7 százalékkal szemben 4,6 százalékos volt májusban a személyi fogyasztási kiadások (PCE) maginflációja az Egyesült Államokban. Ez a Federal Reserve (Fed) által kiemelten figyelt inflációs mérőszám. Havi összevetésben a PCE-maginfláció 0,3 százalékkal emelkedett. A teljes PCE-árindex 3,8 százalékos volt éves alapon, míg a havi növekedés 0,1 százalék volt. Áprilisban 4,7 százalék volt a PCE maginflációs mutató.

United States Federal Reserve Building
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - JUNE 14: A view from the United States Federal Reserve Building in Washington D.C., United States on June 14, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Celal Gunes / AFP

Az adat közzététele után az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, míg a határidős tőzsdeindexek szintén felfelé vették az irányt.

A PCE a személyi fogyasztási kiadásokat méri, amely magában foglalja a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árának alakulása mellett a lakhatási költségek, valamint a tartós cikkek árának alakulását is. Sőt, azt is figyelembe veszi, hogyan változnak a vásárlási szokások az árváltozások hatására. „Például ha az élelmiszerárak emelkednek, akkor a fogyasztók valószínűleg kevesebb élelmiszert fogyasztanak vagy olcsóbbakra váltanak” – olvasható az OpcióGuru szakportálon.  

A múlt havi PCE-mutató alakulása arra utal, hogy a második negyedévben mérséklődött a fogyasztási kiadások növekedése, miután a január–márciusi időszakban közel két éve a leggyorsabb ütemben emelkedett. 

De ez az ütem valószínűleg még mindig elegendő a gazdaság bővülésének fenntartásához, ezáltal csökken a esélye Amerikában.