Megkérdőjelezik az eddigi várakozásokat az amerikai kamatforduló időzítését illetően a pénteken közölt helyi fogyasztási és inflációs adatok. Ennek megfelelően megint erősödik a dollár az euró ellenében. Az efféle árfolyammozgások tavaly gyakran hatottak mélyütésként a forintra, a magyar fizetőeszköz erősödőben lévő árfolyama azonban ezúttal nem zavartatta magát. A friss adatok ahhoz vezethetnek, hogy a Federal Reserve a vártnál később kezdi el megfordítani az elmúlt 15 hónap meredek kamatemeléseit, de újabb szigorítást aligha vezet be. A dollár erősödhet, de rakétákat nem kap.

Fotó: AFP

Az elmúlt hónapokban rendre nagy izgalom előzte meg a személyes fogyasztás alapján súlyozott PCE inflációs mutatók közlését, mára azonban csökkent a tét, a Federal Reserve iránymutatása alapján olyannyira kevéssé tartják valószínűnek a piacokon, hogy az amerikai jegybank jelentősen tovább emelné még kamatait az elmúlt másfél évtized legmagasabb szintjéről.

Az számottevően csökkent tavaly óta, és bár még mindig jelentősen meghaladja a Fed 2 százalékos – hosszú távú átlagban értelmezett – célját, nagyon durva negatív meglepetést kellene hozniuk a friss inflációs számoknak ahhoz, hogy felszámolja a várakozást, hogy a Fed akár még az idén megkezdheti a kamatok fokozatos visszanyesését. 

US Economy Illustrations
Fotó: AFP

Meglepetést a pénteki számok ugyan hoztak, de nem durvát, amit jelzett a dollár reakciója is: az adatközlést megelőzően 1,0755-en túlra vonult vissza az euró ellenében, majd amikor a számok megérkeztek, 1,7032 környékére erősödött. Ekkora mozgás nem jelzi a kamatvárakozások átrajzolódását, hiszen a héten az árfolyam már az 1,071-et is megjárta, kéthavi csúcsot ütve.

Ami a friss számokat illeti, a személyes fogyasztás 0,8 százalékkal  – a várt ráta duplájával – hízott áprilisban az Egyesült Államokban a jegybanki kamatszigor ellenére, miután az előző két hónapban csak 0,1 százalék volt az emelkedés üteme. A változékony energia- és élelmiszerárakat kiszűrő PCE magindex 4,7 százalékos átlagos éves drágulást mutatott a márciusi 4,6 százalék után. A havi emelkedés 0,4 százalékra gyorsult 0,3 százalékról.

Az adatok, amelyek az elmúlt hónapokban oly sok izgalmat okoztak, nem tudták kiütni az amerikai hírportálok főcímei között az amerikai adósságplafon megemeléséről szóló tárgyalások híreit, amelyeknek az a tétjük, hogy megelőzzék a világ legnagyobb gazdaságának államcsődjét. 

A forint sem zavartatta magát: idén már ritkán reagál a dollárt erősítő hullámokra, amelyek tavaly még jelentős mozgásokat generáltak a magyar devizapiacon. A forint erősödőben van a héten, annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank bejelentette: megkezdte kamatemelései megfordítását, és még az idén tovább halad vele. A forint olyannyira nem zavartatta magát, hogy tovább erősödött ez euró ellenében, a 371-es szintet döngetve. Csütörtökön még csak 372-nél járt.

Bár az MNB lazít, a forint tartja magát – most a korona és a zloty a rizikósabb

Simán megemésztette a forint piaca, hogy a Magyar Nemzeti Bank elkezdte a kamatcsökkentést. A csökkenő hozam ellenére a forint további erősödése sem volna meglepő, és jelenleg a régióban a cseh korona és a lengyel zloty árfolyama néz szembe több kockázattal.