BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bajban lesz az orosz gazdaság, alig találni már munkásokat

Ennek pedig elsősorban a háború az oka, akiket nem soroztak be, azok többsége inkább elmenekült az országból.

Csaknem huszonöt éve nem látott magasságokba ugrott a munkaerőhiány Oroszországban, a jegybank felmérése szerint az elérhető munkaerő 1998 óta nem volt ilyen alacsony. A vállalkozásoknak egyre égetőbb problémát okoz, hogy nincs, aki dolgozzon az országban. 

Fotó: AFP

Az elmúlt három évben a koronavírus-járvány és az Ukrajnában vívott háború miatt több mint kétmillióval csökkent Oroszország lakossága, további 1,3 millióan pedig egyszerűen elhagyták az országot a háború miatt vagy azért, mert nem értettek egyet az invázióval, vagy mert attól féltek, hogy besorozzák őket. Esetleg olyan munkások voltak, akiknek megszűnt az állásuk a nyugati cégek kivonulása miatt. A brit hírszerzés adatai szerint a tavaly kiköltözők többsége ráadásul fiatal, szakképzett, diplomás orosz volt, akik később rendkívüli módon hiányozni fognak az orosz gazdaságból. 

Még az orosz kormány is elismerte, hogy az IT-szektorban dolgozók mintegy 10 százaléka, körülbelül százezer ember távozott az országból, és valószínűleg nem is tér vissza. A kivándorlás, az idősödő és egyre fogyatkozó társadalom pedig alaposan megtépázza a munkaerőpiacot. Szakértői várakozások szerint ennek hatása az orosz GDP-re hamarosan érezhető lesz, ahogy az inflációra is jelentősen negatív hatást gyakorol. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.