Szaúd-Arábia 5,6 milliárd dollár értékű megállapodást írt alá a Human Horizons nevű kínai elektromosautó-gyártóval a járművek fejlesztésében, gyártásában és értékesítésében való együttműködésről. Rijád célja, hogy csökkentse olajfüggőségét, ennek érdekben meghirdette Vízió 2030 nevű tervét, amelynek része a hazai villanyautó-gyártás fejlesztése.

Guangzhou International Automobile Exhibition 2022 - 2023
GUANGZHOU,CHINA - JANUARY 07: A Hiphi Z is on display during the 2022 Guangzhou international automobile exhibition at China Import and Export Fair Complex on January 7, 2023 in Guangzhou,Guangdong province of China. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A Human Horizons prémiumkategóriás elektromos járműveket gyárt a HiPhi márkanév alatt.
Fotó: AFP

A közel-keleti olajmonarchia eddig szoros kapcsolatokat ápolt az Egyesült Államokkal, ám Joe Biden hatalomra kerülése óta látványosan Kína és Oroszország felé fordult. Tavaly decemberben Hszi Csin-ping kínai elnök látogatott a sivatagi királyságba, ahol Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg sokkal nagyobb pompával fogadta, mint korábban Bident. A két ország 34 egyezményt kötött a zöldenergia, az információs technológia, a logisztika vagy éppen az építkezés területén – írja a Reuters.

Ezek tartalmát csak részben hozták nyilvánosságra: például szerződést írtak alá a kínai Huawei óriásvállalattal a felhőalapú számítógépes együttműködésről, valamint a szaúdi városok csúcstechnológiás épületkomplexumainak építéséről. Bejelentették, hogy a szaúdi gazdaság olajfüggőségének megszüntetése érdekében harmonizálják a Vízió 2030 tervet a kínai Új selyemúttal. Hszi látogatása hamar termőre fordult, ugyanis az e-autókat gyártó kínai vállalat, az Enovate 500 millió dollárért épít üzemet Szaúd-Arábiában. A tervek szerint évente 100 ezer elektromos járművet gyártanak, a létesítményt az Enovate egy szaúdi céggel közösen üzemelteti majd.

Márciusban olajfinomító és vegyi üzem megépítéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Saudi Aramco kínai partnerével, a Panjin Xicheng ipari csoporttal. Az északkelet-kínai Pandzsin városában 12,2 milliárd dolláros beruházásban kialakítandó komplexum a tervek szerint 2026-ban kezdi meg működését, és célja a távol-keleti ország dinamikusan növekvő üzemanyag- és műanyagipari igényeinek kielégítése. A két vezető között azóta is szívélyesek a kapcsolatok, főleg, hogy a kínai elnök közvetített Szaúd-Arábia és Irán között.

A tegnap Rijádban, egy arab–kínai üzleti konferencián született megállapodások értelmében a kínai vállalatok több mint 10 milliárd dollár értékben ruháznak be a sivatagi királyságban, ennek része a Human Horizons 5,6 milliárdos befektetése is. A kormány szerint az arab piacokra irányuló kínai közvetlen külföldi befektetések 2021-ben 23 milliárd dollárt tettek ki, ebből 3,5 milliárd dollárt Szaúd-Arábiában, vagyis látványos a növekedés az elmúlt hónapokban. A Human Horizons egyébként prémiumkategóriás elektromos járműveket gyárt HiPhi márkanév alatt Kínában, idén pedig a vállalat külföldön tervez terjeszkedni, valamint olcsóbb modellekkel növelné eladásait.

Az orosz–szaúdi együttműködés megerősítéséről tárgyalt a koronaherceggel Putyin

Április után újra telefonon egyeztetett egymással Oroszország és Szaúd-Arábia vezetője. A két ország az OPEC+-on belül és kívül is erősítené kapcsolatait. A két állam növelné az együttműködését, a beruházások, a szállítási logisztika és az energia területén egyaránt több közös projektet valósítanának meg.