Nemzetközi gazdaság

Fehérorosz háborúspecialista nyújt támogatást Ukrajnának

A World of Tanks és a World of Warships fejlesztője segít a gátrobbantás károsultjainak. A fehérorosz gyökerű cég már többször elhatárolódott a háborútól, és kiállt Ukrajna mellett.

A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i víztározó gátját június 6-án robbantotta fel az orosz hadsereg. Herszonnál kijárási tilalmat rendeltek el, miután az áradás egy súlyosan elaknásított területről magával sodorta a taposóaknákat. A természeti katasztrófát súlyosbítja, hogy az árvíz által sújtott területekről az evakuálás is nehézkes. A Kreml szerint az ukránok folyamatosan lövik az árvíz elől menekülőket, Kijev szerint pedig az oroszok nehezítik meg az evakuálást. A tragédiának legalább tíz halottja van, és több mint negyven embert eltűntként tartanak nyilván.

Wargaming
Fotó: Wargaming 

Ukrajna és legfőképpen a katasztrófa károsultja számára most váratlan helyről érkezik segítség. A világ egyik legnagyobb, háborús számítógépes játékokra specializálódott vállalata, a Wargaming jelentette be, hogy a nemes ügy mellé áll.

A World of Tanks, a World of Warships és a World of Warplanes játékok készítője 4 millió hrivnyát (37,5 millió forint) ad a United24-nek, Ukrajna hivatalos adománygyűjtő platformjának.

Az összeget a régióban végzett mentési műveletekhez szükséges felszerelések és berendezések, mentőcsónakok és tutajok, motoros szivattyúk, kotrógépek, buldózerek és daruk, tűzoltófelszerelések, búvárruhák, szigetelőgumik, valamint hordozható vízszűrő állomások beszerzésére fogják fordítani.

A legnehezebb időkben az ukrán emberek mellett állunk

– írta közleményében a vállalat.

Az ügy pikantériája, hogy a Wargaming eredetileg fehérorosz vállalat. A céget 1998-ban, Minszkben alapította Victor Kislyi. A vállalkozó azonban a saját és cége székhelyét is Ciprusra helyezte át a kedvezőbb adózási szabályok miatt, és azóta ciprusi állampolgárságot is szerzett.

A játékfejlesztő vállalat korábban már többször is elhatárolódott Oroszországtól a háború megindítása miatt. Még tavaly felfüggesztette a tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban, illetve elbocsátotta egy a háború mellett kiálló alkalmazottját.

A Wargamingnek 17 országban van irodája, és 1,3 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el tavaly.

 

gátrobbantás Wargaming Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek