Nemzetközi gazdaság

Hatalmas újjáépítési segélycsomagot adhat az EU Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már többször is kért anyagi támogatást az Európai Uniótól. Az ellentámadást nemrég megindító országnak az újjáépítéshez lenne szüksége jelentős segítségre.

Az készen áll arra, hogy 50 milliárd eurós pénzügyi segélycsomaggal támogassa Ukrajna újjáépítését, miközben az ország kulcsfontosságú ellentámadást indított, hogy visszaszerezze a háború kezdete óta elvesztett területeit – írta meg a Bloomberg.

Reconstruction Works In Bombarded IrpinReconstruction Works In Bombarded IrpinWorkers watch as bombarded and burnt block of flats is being demolished as reconstruction plan for the destroyed neighbourhood started and new blocks will erase in Irpin, Kyiv region, Ukraine on May 13, 2023. The city was on the front line of full scale invasion of Ukraine by the Russian forces over a year ago, it was heavily bombarded. The most affected areas of the town are being rebuilt, while other parts still wait for renovation projects. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az Európai Bizottság által benyújtott javaslat jelentősen hozzájárulna az ukrán kormány folyó kiadásainak finanszírozásához, és nagyban támogatná az ország újjáépítését is.

A csomag egyelőre csak tervezet, és a nyilvánosságra hozatala előtt még több módosítás is várható. Ugyanakkor a tervek szerint már ezen a héten bejelentenék a részleteket, mivel a héten Londonban tartják azt a  konferenciát, amelynek fő témája Ukrajna újjáépítése lesz.

A portál forrásai szerint a bizottság el szeretné kerülni, hogy a háborúban álló ország számára túlzottan megterhelő legyen az újjáépítés finanszírozása, emiatt a pénzügyi segítség a támogatások mellett kedvezményes hiteleket is fog tartalmazni.

A támogatásról szóló javaslat az Európai Unió hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatának részét képezi. Nem egyösszegű támogatás lenne, hanem a 2024 és 2027 közötti időszakra vonatkozna, vagyis évente kevesebb forrást biztosítana Kijev számára, mint az EU által idén odaítélt 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás.

A Világbank becslései szerint Ukrajna újjáépítési költségei 411 milliárd dollárra (140 ezer milliárd forintra) tehetők.

A segélycsomag terve várhatóan nem arat majd osztatlan sikert a tagországok körében, mivel az EU számára kényes pillanatban érkezik. Az unió tagállamainak ugyanis további hitelfelvételi költségekkel kell számolniuk a koronavírus-járvány, valamint az kezeléséhez szükséges kiadások finanszírozása miatt.

Az Ukrajnának odaítélt korábbi pénzügyi csomagokkal ellentétben a mostanit a tagállamok hozzájárulásaiból finanszíroznák majd ahelyett, hogy a piacokról vennének fel újabb hitelt.

Az Európai Unió az orosz–ukrán háború kitörése óta összesen csaknem 38 milliárd eurónyi, Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról döntött.

Azonban ennek egy részét akkor folyósítják, ha Ukrajna teljesíti a jogállamiság javítását és a korrupció visszaszorítását elősegítő lépéseket. A reformok célja, hogy Ukrajna az EU-tagság felé vezető úton haladjon, és az év végéig döntés születhessen a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

A BlackRock és a JPMorgan segíthet az ukrán fejlesztési bank létrehozásában

A háború sújtotta ország újjáépítését a tőkepiaci szereplők a magánbefektetések kockázatmentessé tételével érnék el.

 

 

pénzügyi támogatás újjáépítés Ukrajna Európai Unió finanszírozás
Kapcsolódó cikkek