Pénz- és tőkepiac

A BlackRock és a JPMorgan segíthet az ukrán fejlesztési bank létrehozásában

Az ország újjáépítését a tőkepiaci szereplők a magánbefektetések kockázatmentessé tételével érnék el.

A BlackRock és a JPMorgan Chase is segít az ukrán kormánynak létrehozni egy újjáépítési bankot, amely közpénzből finanszírozna olyan beruházásokat, amelyek később több száz milliárd dollárnyi magántőkét is bevonhatnának.

Az Ukrajna Fejlesztési Alap egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, és várhatóan csak a háború után születhet meg, de a befektetők előzetes betekintést nyerhetnek a héten egy londoni konferencián, amelyet a brit és az ukrán kormány szervez. A BlackRock alelnöke, Philipp Hildebrand a Financial Timesnak elmondta, hogy 

számos jelenlegi hosszú távú kihívás legjobban kevert (értsd állami és magán) finanszírozással oldható meg, és ez is ilyen. 

Ezért olyan eszközökre van szükség, amelyek képesek a szükséges léptékben mozgósítani a tőkét.

J.p.,Morgan,Logotype,On,The
Fotó: Shutterstock

A Világbank márciusi becslése szerint Ukrajnának 411 milliárd dollárra lenne szüksége a háború utáni újjáépítéshez, ám ez az összeg azóta valószínűleg még magasabb lett például a kahovkai gát pusztulása miatt.

Az ukrán kormány novemberben vette fel a kapcsolatot a BlackRock tanácsadó részlegével, hogy felderítse, miként lenne a legjobb ezt a tőkemennyiséget bevonzani, majd februárban bevonta a párbeszédbe a JPMorgant is. 

A múlt hónapban Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy hazája együtt dolgozik a két pénzügyi csoporttal és a McKinsey tanácsadó céggel.

Egyelőre nincs formális tőkebevonási cél, ugyanakkor a kérdés ismerői szerint első körben kormányoktól, adományozóktól és nemzetközi pénzügyi szervezetektől szeretnének alacsony költségű tőkét bevonni, s arra alapozva annak öt-tízszeresét vonzanák a magánszektortól. A BlackRock és a JPMorgan adományként nyújtja szolgáltatásait, igaz, ez azzal is jár, hogy másoknál korábban értesülhetnek a lehetséges befektetésekről az országban. A JPMorgan már régóta dolgozik együtt az ukrán kormánnyal, így 2010 óta több mint 25 milliárd dollárnyi államkötvény kibocsátásában segédkezett, és a bank vezető szerepet játszott tavaly 20 milliárd dollárnyi ukrán átütemezésében.

A pénzügyi szolgáltatók kormányzati és magánbefektetőkkel beszélgetve arra jutottak, hogy sokan segítenének Ukrajna újjáépítésében, ám nem csak a háborús veszteségekben, de az ukrán kormányzásban és az átláthatóság terén is vannak kétségeik, akárcsak a sekély ukrán tőkepiacok miatt.

A BlackRock tanácsai szerint ezért Ukrajnának fejlesztési bankra van szüksége, amely befektetési lehetőségeket kutat fel olyan szektorokban, mint az infrastruktúra, a klíma vagy a mezőgazdaság, majd ezeket vonzóvá kell tennie nyugdíjalapok és más hosszú távú befektetők számára. A JPMorgant részben az adóssággal kapcsolatos szakértelméért vonták be a folyamatba.

Warsaw,,Poland,-,July,,2019:,J.p.,Morgan,Logotype,On,The
Fotó: Konektus Photo

Stefan Weiler, aki a JPMorgan adósságfinanszírozási vezetője Közép-Európa, a Közel-Kelet és Afrika térségében, elmondta: az alapot úgy hozták létre, hogy mind a kormányzati, mind a magánbefektetők számára befektetési lehetőségeket hozzon létre különböző projektek és szektorok szerint. Ezért több különböző szektort célzó alapot hoznak létre, hogy maximalizálják a tőke részvételét.

Az alapok struktúrája úgy épülne fel, hogy a kezdeti beruházásokat és az első veszteségeket közpénzből, úgynevezett engedményes tőkéből finanszíroznák, amire épülhet aztán a magántőke a kockázatmentesítési paradigma jegyében. Ez lehetővé teszi, hogy a magántőke a megfelelő mértékben áramoljon az országba.

A kormányzási kérdésekkel kapcsolatos aggályokat nemzetközi intézményekből és kormányokból érkező szakemberek igazgatótanácsi tagságával orvosolnák, míg a stratégiát befektetési szakemberekre bíznák.

 

fejlesztési bank Blackrock Ukrajna JPMorgan
Kapcsolódó cikkek