Bár néhány hónappal ezelőtt Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának is hangos ellenzői voltak az EU-ban, most úgy látszik, rövid időn belül lehetőség nyílik a közösség bővítésére. A holland kormány már jelezte, hogy nagy értékelik Bulgária törekvését az igazságügyi reformok felé, miközben az új román miniszterelnök, Marcel Ciolacu azzal bízta meg a minisztereit, hogy találják ki, mivel lehetne rábírni Ausztriát, hogy ne vétózza meg a csatlakozásukat.

Romania,And,Bulgaria,,Two,Flags,Waving,Against,Blue,Sky.,3d
Fotó: Shutterstock

Akár már az idén októberben eltörölhetik a légi határokat a két ország és a schengeni övezet között, illetve január 1-jéig a szárazföldi határellenőrzés is megszűnhet – írta meg a Maszol a Euractiv.ro oldal információira hivatkozva.

A bolgár csatlakozás elé Hollandia gördíti a legnagyobb akadályt, mivel addig nem hajlandók támogatni a felvételüket, ameddig Szófia nem tesz érdemi lépéseket a korrupció visszaszorítása ellen. Ausztria ennél nehezebben teljesíthető feltételeket szabott, mivel 

Bécs attól tart, hogy sem Románia, sem Bulgária nem képes féken tartani az illegális bevándorlást.

Németország teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni csatlakozását

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök Bukarestbe látogatott. A politikus a német–román kapcsolatokat kiválónak értékelte.

Ausztria aggályait eloszlathatja, hogy az Európai Bizottság szerint mind a két ország jelesre vizsgázott az elmúlt három hónapban a menekültpolitika terén. Az illegális bevándorlók visszaküldésében, a határvédelemben és a nemzetközi együttműködésekben is jó partner volt ez idő alatt Románia és Bulgária.

Az Európai Parlament július 10. és 13. között szavaz a Románia schengeni csatlakozását megakadályozó osztrák vétó jogszerűségének felülvizsgálatára felszólító határozatról.