„Romániának a schengeni övezetben a helye, és Németország segíteni fog Romániának, hogy meggyőzze azokat a tagállamokat, amelyeknek kétségeik vannak ezt illetően” – hangoztatta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök szerdán Bukarestben a Klaus Iohannis román államfővel közösen tartott sajtóértekezletén.

German President Frank-Walter Steinmeier visits Romania epa10649503 Romanian President Klaus Iohannis (2-L) and German President Frank-Walter Steinmeier (L) watch the honor guards marching with the Romanian flag during a welcome ceremony ahead of their official meeting held at Cotroceni Presidential Palace in Bucharest, Romania, 24 May 2023. The German president is on a three-day official visit to Romania.  EPA/ROBERT GHEMENT
Németország teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni csatlakozását.
Fotó: Robert Ghement / MTI

A német politikus úgy értékelte, hogy a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok kiválók, Románia európai uniós tagállamként és NATO-országként is megbízható partner, amely bebizonyította szolidaritását az Ukrajna elleni orosz agresszió közepette.

A román államfő szerint az uniós tagállamok túlnyomó többsége megértette, hogy Románia nem gyengítené, hanem erősítené a schengeni övezetet, a felvételét megvétózó Ausztriát pedig az illegális migráció elleni intézkedések fokozásával próbálják jobb belátásra bírni.

A belpolitikai viszályok ellenére a román kormányfő tartja szavát: átadja bársonyszékét koalíciós partnerének

A Romániában kormányzó nagykoalíció tagjai egyre kevésbé akarják tartani magukat a 2021-es megállapodásukhoz. Akkor a PNL és a PSD pártok abban állapodtak meg, hogy 2023 májusban Nicolae Ciuca kormányfő átadja a stafétát a PSD-elnök Marcel Ciolacunak. Emellett a pártok több minisztérium kicseréléséről is megállapodtak, azonban már nem akarják tartani magukat ehhez az egyezséghez. A viszály ellenére Ciuca közölte, hogy a terveknek megfelelően átadja a hivatalát május 26-án.