Amellett, hogy továbbra is meghatározó India outsourcing, azaz kiszervezési ágazata, a nyugati vállalatok egyre nagyobb mértében beruháznak az ázsiai gazdaságba Michael Yoshikami, a Destination Wealth Management vezérigazgatója szerint, aki a következő öt évben évente 5-6 százalékos gazdasági növekedésre számít. Ez megegyezik a Nemzetközi Valutaalap nemrég közzétett előrejelzésével, idénre 5,9 százalékos bővülést vár.

Group,Of,Three,Young,Indian,Software,Engineers,Use,Computer,To
Group of Three Young Indian Software Engineers Use Computer to Discuss a Technological Project in Modern Industrial Office. Group of Male and Female Scientists Work in Research and Development Center
A nyugati cégek egyre nagyobb arányban fektetnek be az indiai gyártásba.
Fotó: Shutterstock

Yoshikami szerint a növekedési lendületet továbbra is a kiszervezés adja, mert India lakossága olcsó és jó minőségű informatikai munkaerőt biztosít. A vagyonkezelő cég vezetője úgy gondolja, hogy a legnagyobb mértékű szerepvállalás a bankoktól és a technológiai szektortól látható, az utóbbiba tartozó globális vállalatok sorra gyártósorokat létesítenek az ázsiai államban.

Az ország komparatív előnye egyre nagyobb a versenytársaihoz képest, különösen a növekvő bértömegű Kínával szemben, de a Fülöp-szigetek és Vietnám is egyre drágább arányaiban Indiához képest a nyugati vállalatoknak.

Hasonló álláspontot képvisel Krina Mehta, az amerikai Fortune Infosys offshore szoftverfejlesztő cég társalapítója is, aki a CNBC-nek elmondta, hogy sok informatikai cég elsődlegesen Indiába szervezi ki a tevékenységeit. Ez nem meglepő azt tekintve, hogy India gazdasága jobban teljesít a vártnál.

Kína és India húzzák magukkal az ázsiai gazdaságot

A Nemzetközi Valutaalap szerint az ázsiai–csendes-óceáni régió a korábbi becslésnél nagyobb mértékben bővül . A szervezet ugyanakkor a világgazdaság töredezettségére figyelmeztet, ami nyomot hagyhat a globális gyarapodásán.