A várt 235 ezer helyett 261 ezer munkanélküli-segély iránti kérelmet nyújtottak be a múlt héten az Egyesült Államokban a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint. Ez jókora növekedés az előző heti 233 ezer kérelemhez képest, és a legmagasabb 2021 októbere óta.

unemployement,Businessman,Fired,,Leaving,His,Office,With,His,Personal,Effects,
Fotó: Shutterstock

A szűkülése jó jel a befektetőknek a Fed további kamatemeléseit illetően, ezt erősíti, hogy az adat közlése után a határidős jegyzésekben nyereségbe fordult az S&P 500 és a Nasdaq index is a New York-i tőzsdén.

Bár az adat arra utal, hogy 

a munkaerőpiac érzi a recessziós kockázatokat,

az egyelőre még mindig feszes. A ráta ugyan 3,4 százalékról 3,7 százalékra emelkedett áprilisban, ám ez történelmileg még mindig alacsony szint. Májusban pedig a vártnak több mint a dupláját, 339 ezer új munkahelyet teremtettek a magánszektorban, a mezőgazdaságot kivéve.
Elsősorban a szolgáltatási szektorban nyílnak új munkahelyek, azonban az ágazat beszerzésimenedzser-indexe is esett májusban, a feldolgozóiparé pedig a zsugorodást jelző 50 pont alá süllyedt. 

A Reuters szerint az adatok megerősítik a közgazdászok véleményét, amely szerint a világ legnagyobb gazdasága hamarosan megérzi a Fed márciusi 500 bázispontos kamatemelésének teljes hatását.