A Tokyo Electric Power (Tepco) hétfőn megkezdte a tizenkét éve szökőár miatt leállított Fukusima Dajcsi atomerőmű vízkieresztő rendszerének tesztüzemét – egyelőre tiszta vízzel. A közműszolgáltató a következő két hétben ellenőrzi a rendszer szivattyúinak működését, valamint hogy rendkívüli történés esetén le lehet-e állítani a víz áramlását. Ez idő alatt várhatóan a nukleáris szabályozó hatóság vizsgálata is lezárul.

Xinhua Headlines: Japan's nuke wastewater discharge plan batters fishermen's livelihoods, angers global community(230312) -- BEIJING, March 12, 2023 (Xinhua) -- File photo taken on Oct. 12, 2017 shows huge tanks that store contaminated radioactive wastewater at the Fukushima Daiichi nuclear plant in Fukushima prefecture, Japan. (Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
A japán Fukusima Dajcsi atomerőmű radioaktív, használt hűtővizét óriási konténerekben tárolják. A némileg megtisztított folyadékot júliustól a Csendes-óceánba eresztenék.
Fotó: Northfoto

Környezetszennyezéstől tart a szomszédos Kína, Dél-Korea és a helyi közösségek. A félelemnek az az oka, hogy radioaktív és egyéb szennyezés érheti a környezetet és az élelmiszer-alapanyagokat. 

A hűtővíz sorsának kérdése évek óta korbácsolja a hangulatot. A kínai külügyminisztérium hétfőn újból elítélte Japán egyoldalú döntését. Vang Ven-bin szóvivő elmondta, hogy Japánnak nem szabadna hagynia, hogy az egész világ viselje a szennyezés költségeit, és az önös érdekei miatt károsítsa az óceán egészét. Ez rendkívül önző és felelőtlen. Japán szégyent hoz magára, valamint beáldozza a szomszédos és a csendes-óceáni szigetországok népeit.

A helyi japán halászok képviselői is ellenzik a használt víz óceánba engedését. Nemtetszésüket legutóbb szombaton fejezték ki, amikor találkoztak Niszimura Jaszutosi ipari miniszterrel, aki Fukusimába és a város környékére is ellátogatott. A kínai közösségi oldalakon többen a környékről származó és az óceáni ételek bojkottjára szólítottak fel. Dél-Koreában pedig egy civil szervezet a tesztüzem megindítása után órákon belül tüntetést szervezett.

A cunamiban megrongálódott atomerőmű hűtővizének óceánba engedése várhatóan nemcsak a környékről származó ételek keresletét, de a turizmust is csökkenti.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség június végén dönt arról, hogy Japán hivatalosan is megkezdheti-e a radioaktív víz óceánba engedését – közölte a kínai állami Global Times médium.