Több millió tonna, a nukleáris sugárzástól részben megtisztított folyadékot engednek az óceánba 2023 első fél évében – jelentette be pénteken a japán kormány. A döntést már korábban meghozták, de eddig nem cselekedtek.

Aerial View From North Of Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant. Photo taken in Fukushima, Japan
A vízparton fekvő fukusimai atomerőmű használt vizét az óceánba engedik.
Fotó: Christian Aslund / EyeEm / Getty Images
A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg 12 éve Fukusimát. A Csendes-óceán melletti várost és atomerőművét cunami árasztotta el. Üzemzavar lépett fel, három reaktora leolvadt, és a sugárzás több tíz kilométernyi körben beszennyezte a területet. A katasztrófát a legsúlyosabb nemzetközi fokozatba sorolták be, 18 ezer ember halt meg, és sokan azóta sem költözhettek vissza otthonaikba. A szerencsétlenség után eldöntötték, hogy az atomerőművet végleg bezárják, és 30-40 év alatt felszámolják. Ennek egyik lépése, hogy lebontják azt az ezer konténert, amelyben a sérült reaktorok hűtésére használt vizet, továbbá az eső- és a talajvizet tárolják.

Az egyveleget kezelés és hígítás után engedik a Csendes-óceánba. Habár a folyadékot a legtöbb radioaktív anyagtól megtisztították, még mindig tartalmaz tríciumot.

Az üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) szerint ez az anyag kis mennyiségben ártalmatlan. A japán hivatalnokok is ragaszkodnak ahhoz, hogy a víz sem az emberi életre, sem a tengeri élővilágra nem jelent veszélyt. 

A helyi halászok és a környező országok viszont aggodalmukat fejezték ki. A dél-koreai kormány szerint a víz kibocsátása súlyos veszélyt jelentene az óceáni élővilágra. A térségben működő halászati szakszervezetek pedig attól tartanak, hogy a folyadék természetbe való kiengedése riadalmat kelthet a fukusimai tenger gyümölcseit fogyasztókban, és a megélhetésüket kockáztatja.

A japán kabinet pénteki döntése szerint azok a halászok, akik attól tartanak, hogy a folyadék kiengedése hatással lesz a megélhetésükre, támogatást kaphatnak egy új, 50 milliárd jenes alapból – írta meg a The Guardian.

A Tepco négy vezetőjét fél éve elítélték, mivel a bíróság szerint megakadályozhatták volna a 2011-es atombalesetet.