A német kormány több mint 900 millió euróval finanszírozná a háztartások és a vállalatok elektromosautó-töltőállomásainak bővítését, amely egy bővebb fenntartható közlekedési program része lesz – írta a Reuters.

Charging stations for electric cars
PRODUCTION - 23 January 2023, Lower Saxony, Hanover: An Audi hybrid vehicle charges at a public charging station for electric cars in the city center. Photo: Marco Rauch/dpa - ATTENTION: License plate was pixelated for legal reasons (Photo by Marco Rauch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marco Rauch / AFP

A szövetségi gépjármű-felügyeleti hatóság (KBA) adatai alapján Németországban április végén nagyjából 1,2 millió elektromos jármű közlekedett az utakon, ami jóval elmarad a 2030-ra kitűzött 15 milliós céltól, és nem elegendő a 2045-re ígért szén-dioxid-semlegességhez sem.

A magas árak, a korlátozott hatótávolság és a töltőállomások hiánya miatt az elektromos járművek továbbra sem elég elterjedtek a hagyományos autókkal szemben. Jelenleg az ország csak mintegy 90 ezer nyilvános töltőponttal rendelkezik, ám 2030-ra már egymillió darabot szeretnének létrehozni.

A közlekedési minisztérium ezért csütörtökön bejelentette, hogy hamarosan két finanszírozási programot is elindít, hogy támogassa a magánháztartásokat és a vállalatokat a saját áramellátással rendelkező töltőállomások kiépítésében.

Idén ősztől 500 millió eurós támogatás áll majd rendelkezésre a magán lakóépületek saját áramellátásának kiépítésére, ennek azonban az lesz az előfeltétele, hogy a lakóknak már legyen elektromos autójuk. Jövő nyártól pedig további 400 millió eurót különítenek el olyan vállalatok számára, amelyek kereskedelmi célú személygépkocsik és teherautók számára szeretnének gyorstöltő infrastruktúrát fejleszteni.

A német kormány még tavaly októberben hagyta jóvá azt a tervet, amellyel három év alatt 6,3 milliárd eurót költenek országszerte az elektromos járművek töltőállomásainak gyors bővítésére.