Az év első felében 16,2 százalékkal emelkedett a vállalati csődök száma Németországban az előző év azonos időszakához képest a Creditreform gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése alapján. A Creditreform az év első hat hónapjában 8400 cégcsődöt regisztrált, 16,2 százalékkal többet, mint az előző évi bázisidőszakban. Tájékoztatásuk szerint ennél nagyobb százalékos növekedésre utoljára 2002-ben volt példa.

Rear,View,Of,Businessman,Putting,Closed,Sign,On,Display,On
Fotó: Shutterstock

A túlzottan magas energia- és nyersanyagárak költségterheinek meg lett a következménye. A fizetésképtelenséget jelentők évek óta csökkenő számában most fordulat következett be

– mondta Patrik-Ludwig Hantzsch, a Creditreform gazdaságkutató intézet vezetője. Mindazonáltal az esetszámok növekedése ellenére is a bázist figyelembe véve sokkal inkább normalizálódásról van szó, mint fizetésképtelenségi hullámról – tette hozzá.

Véleménye szerint a romló fogyasztói hangulat is hozzájárult a helyzet alakulásához. 

Az elbizonytalanítja a fogyasztókat, és egyértelműen fékezi a vásárlási kedvet

– fogalmazott. Sok vállalat számára mostanában jelentkezik problémaként a koronavírus-válság idején nyújtott támogatás visszafizetésének az esedékessé válása is – jegyezte meg.  

A vállalati csődök azonban az elmúlt évinél sokkal nagyobb mértékben érintették a közép- és nagyvállalati szektort. 

A tavalyi első félévi 68 ezerrel szemben az idén bejelentett csődök 125 ezer munkavállalót érintettek. 

Az olyan nagy globális válságok, mint például a pandémia vagy az energiaár-infláció közvetlenebbül érintik a nagyvállalatokat

– mondta a szakértő. A fogyasztói fizetésképtelenség-bejelentések száma viszont az előző évivel nagyjából megegyező, 33 ezer volt az év első felében. 

Az és az infláció hatása a fogyasztási oldalon még nem jelent meg a bejelentett fizetésképtelenségek számában

– mondta Hantzsch. Ennek egyik oka szerinte az, hogy a a jelenlegi ellenére is mindezidáig robusztusnak bizonyult. 

A Creditreform megítélése szerint az év hátralévő részében is inkább a vállalati csődök növekedése várható, mint a fogyasztói fizetésképtelenségeké. 

A vállalati csődbejelentések számának a növekedési üteme még gyorsulhat is. Legkésőbb jövőre azonban már a fogyasztói csődbejelentések is növekedésnek indulhatnak. A megélhetési költségek finanszírozhatóságával kapcsolatos aggodalom már erőteljesen emelkedik a fogyasztók körében. 

A Creditreform borús nézeteit az Allianz Trade hitelbiztosító társaság is osztja. Egy, még áprilisban publikált előrejelzésében a társaság az idén 17,8 ezer vállalati csőd bejelentésére számít, ami 22 százalékkal haladná meg a tavalyit. Azt azonban, hogy csődhullámról lenne szó az Allianz Trade sem tartja megfelelő kifejezésnek, mivel az előző évek bázisa történelmileg alacsony szintnek tekinthető.

 

Borítókép forrása: Shutterstock