Hollandia októbertől leállítja az ország északkeleti területén fekvő groningeni gázmezők termelését, a mezők még egy évig működőképesek maradnak vészhelyzet esetére, de azt követően megkezdik az infrastruktúra lebontását – jelentette be Hans Viljbrief, a kitermelő ipari ágazatokért felelős miniszter pénteken.

FILES-NETHERLANDS-ENVIRONMENT-ENERGY-GAS-EARTHQUAKE(FILES) This photograph taken on November 23, 2021, shows pipes belonging to a gas extraction facility near Garelsweerd, in the Northern Dutch province of Groningen, where an earthquake measuring 3.2 on the Richter scale happened two weeks before. The Netherlands will shut down production at Europe's largest gas field in October 2023 after the surrounding area was hit by years of increasingly severe earthquakes, deputy mining minister Hans Vijlbrief said on June 23, 2023. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: AFP

A groningeni gázmezőkön 60 év után áll le a termelés, amely az évtizedek alatt több százmilliárd eurónak megfelelő bevételt hozott az államkasszába. 

A holland kormány már 2018-ban azt a döntést hozta, hogy fokozatosan fel kell számolni a kitermelést a gázmezőkön, mert a környéken egyre gyakoribbakká váltak a földrengések. 1986 óta több mint 1600, legalább 3,6-es erősségű rengés rázta meg a tartományt. Mintegy 85 ezer épület rongálódott meg, és az otthonok csupán 30 százalékát sikerült újra biztonságossá tenni.

A gázkitermelő régióból származó teljes bevételből 360 milliárd euró az államkasszába folyt be, míg 66 milliárd eurót a Shell és az ExxonMobil, a holland gáz elosztására 1963-ban létrehozott NAM társaság közös tulajdonosai között osztottak fel.

A holland parlament egyik különbizottsága jelentésében megállapította, hogy az állam és az olajvállalatok kizárólag a profitszerzésre koncentráltak, és évtizedeken keresztül figyelmen kívül hagyták a groningeni lakosok biztonságát. A kormány áprilisban 22 milliárd euró kártérítést ajánlott fel a károsult térség számára.

Pénteken a kormány azt is bejelentette, hogy jövőre egymilliárd, és az azt követő években pedig további 3,9 milliárd euróval növeli a megújuló energiaforrásokból előállított hidrogén, az úgynevezett zöldhidrogén előállításának támogatását. Hollandia célja, hogy 2030-ra legalább 4 gigawattnyi energiatermeléshez elegendő zöldhidrogén előállítására alkalmas kapacitással rendelkezzen, 2032-re pedig ezt meg is duplázza.