Kína gazdasági növekedése a második negyedévben felülmúlja az első negyedévit, és várhatóan sikerül elérni az 5 százalékos éves GDP-növekedési célt – jelentette ki kedden Li Csiang kínai miniszterelnök a Tiencsinben megrendezett Világgazdasági Fórumon.

Chinese,Coins,With,The,Flag,Of,The,People's,Republic,Of
Fotó: Shutterstock

A kínai bruttó hazai össztermék 4,5 százalékkal emelkedett a március végéig tartó első negyedévben éves szinten.

A kormányfő kiemelte, hogy mivel a gyáripari termelés lassul a gyenge külső és hazai kereslet miatt, Kína újabb intézkedéseket hoz a belföldi kereslet élénkítése és piacainak szélesítése érdekében, és hogy az ország továbbra is a globális gazdaság erős hajtóereje maradjon.

A közelmúltban több nagy bank rontotta Kína idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését , miután a májusi ipari termelési és kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok gyengébbek voltak a vártnál, és jelezték, hogy Pekingnek további intézkedéseket kell hoznia a koronavírus-járványt követő lanyha gyorsítására.

Nem nyugszik a kínai vezetés, mindenáron felpörgetnék a gazdaságot

Jobb inkább előbb, mint később bevezetni a szükséges gazdaságösztönző intézkedéseket – mondta Ning Ji-cse, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Konferencia (CPPCC) gazdasági bizottságának helyettes vezetője.