Az S&P Global csökkentette a kínai gazdaság gyorsulására vonatkozó idei előrejelzését: a hitelminősítő most arra számít, hogy a távol-keleti ország 5,2 százalékos GDP-növekedést könyvelhet el, szemben a korábbi 5,5 százalékos becsléssel. A nagy nemzetközi bankok elemzői júniusban lefelé módosították a 2023-as kínai gazdasági növekedésre vonatkozó jóslataikat – írja a Reuters.

China Manufacturing Industry
Fotó: AFP

A múlt héten a Goldman Sachs közölte: 6 helyett 5,4 százalékkal bővülhet idén a világ második legnagyobb gazdasága. A UBS 5,7 százalékról 5,2-re módosította prognózisát, míg a Bank of America 6,3 százalék helyett 5,7 százalékos gyorsulást vár. A Nomura 5,1 százalékra vágta vissza a növekedési kilátást, a JPMorgan pedig 5,5 százalékra. Az elemzők mindezt azzal magyarázzák, hogy a belső és a külső kereslet lanyhasága miatt lassul a kínai gazdaság, valamint a régóta betegeskedő ingatlanszektor is rontja a teljesítményt.

Az ipari termelés májusban 3,5 százalékkal emelkedett éves szinten az áprilisi 5,6 százalék után, a kiskereskedelmi forgalom 12,7 százalékkal bővült a várt 13,6 százalék helyett. A növekedési ütem jelentősen lassult az egy hónappal korábbi 18,4 százalékot követően. Romlott a feldolgozóipari hangulat, a világ legnagyobb acélgyártójának számító ország nyersacélexportja éves és havi alapon is csökkent májusban, hasonlóan a széntermeléshez.

Külön problémát okoz a fiatalok munkanélkülisége: évente majdnem tízmillió kínai huszonéves fejezi be az egyetemi tanulmányait, ám nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A 16–24 év közötti korcsoport körében a több mint 20 százalékos. A probléma az, hogy egyre többen lépnek be a felsőoktatásba, viszont az országban nem bővül a magasabb végzettséget igénylő munkakörök száma. Az ingatlanértékesítések májusban az előző év azonos időszakához képest 2001 óta nem látott ütemben, 21,5 százalékkal zuhantak.

Egy kínai munkaügyi szervezet, a CLB statisztikái szerint több mint 140 gyárban léptek sztrájkba a munkások az év első öt hónapjában, ami a 2016-ban regisztrált 313 eset óta a legmagasabb adat. A munkabeszüntetések tetemes része az ország feldolgozóiparának központjában, Kuangtung tartományban kezdődött el. Az elemzők szerint a kínai vezetés idén gazdaságösztönző intézkedésekről dönthet, amit vasárnap megerősített Ning Ji-cse, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Konferencia (CPPCC) gazdasági bizottságának helyettes vezetője. A kínai jegybank pedig váratlanul csökkentette a kamatait, és további monetáris lazítást helyezett kilátásba.

A kínai gyógyszergyártók meghódítják Afrikát

Afrikában folyamatosan nő a népesség, így egyre több gyógyszerre van szükség. A készítmények többségét importálják, a nagy nemzetközi vállalatok pedig sokáig figyelmen kívül hagyták a kontinenst. A kínai cégek azonban előszeretettel ruháznak be a régióban. Vannak buktatók is: a politikai instabilitás árthat az üzletnek, ahogy az infrastruktúra fejletlensége sem könnyíti meg a helyzetet.