Kínának a lehető leggyorsabban fokoznia kell erőfeszítéseit, hogy a világ második legnagyobb gazdasága újra érzékelhetően lendületbe jöjjön – mondta vasárnap az ország legfőbb politikai tanácsadó testületének egyik magas rangú gazdasági tisztviselője.

The,Great,Wall,Of,China.
Kína, földrengés
Fotó: Shutterstock

A nagy nemzetközi bankok elemzői júniusban lefelé módosították a 2023-as kínai gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, miután 

a májusi adatok azt mutatták, hogy mind belföldön, mind külföldön csökkent a kereslet az ország termékei iránt, ami további ösztönző intézkedések szükségességét vetíti előre.

Jobb inkább előbb, mint később bevezetni a szükséges gazdaságserkentő intézkedéseket

– mondta Ning Ji-cse, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Konferencia (CPPCC) gazdasági bizottságának helyettes vezetője, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) korábbi alelnöke, illetve a Nemzeti Statisztikai Hivatal volt vezetője.

A kínai gazdaságra nagy lefelé irányuló nyomás nehezedik, a fellendülés pedig instabil és kiegyensúlyozatlan 

– mutatott rá Ning.

A makrogazdasági intézkedések „nem lehetnek túlzottan gyengék” ahhoz, hogy egy globális lassulás esetén megakadályozzák a „gazdaság összehúzódását” – fűzte hozzá.

A kínai kabinet júniusban ülésezett, hogy megvitassa a fellendítését célzó intézkedéseket, ami után ígéretet tettek, hogy a megfelelő szakpolitikákat időben bevezetik, és a gazdasági helyzet változásaira reagálva határozottabb lépéseket tesznek.

Az ország irányadó hitelkamatlábait (LPR) kedden csökkentették, 10 hónap óta először, bár az ötéves LPR-t a vártnál kisebb mértékben, csupán 10 bázisponttal mérsékelték.

A kínai központi bank valószínűleg tovább csökkenti a hitelkamatlábakat, de a magánvállalatok és a háztartások hitelfelvételtől való vonakodása miatt a további enyhítés már árthat a bankoknak, amelyek már most is az alacsony kamatmarzzsal küzdenek – vélik az elemzők.