Tavaly mintegy 41 ezer négyzetkilométernyi trópusi esőerdőt  tűnt el kisebb részben erdőtüzek, nagyobb részben emberi tevékenység miatt. Ez a mennyiség meghaladja a 2021-es veszteségeket –  derült ki kedden a Global Forest Watch jelentésből, amit a University of Maryland készített a World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet támogatásával.

Deforestation,In,The,Amazon,Rainforest
Gátlástalanul irtották tavaly is az Amazonas esőerdőit.
Fotó: Shutterstock

A tanulmányban az emberi beavatkozástól mentes erdők állapotát értékelték, azokat, amelyeknek a nagy mennyiségű szén-dioxid elnyelése miatt fontos szerepük van a klímaváltozás elleni küzdelemben. A jelentés szerint 

a tavalyi erdőirtások következtében mintegy 2,7 gigatonna szén-dioxiddal „dúsult” a légkör, ez India éves károsanyag-kibocsátásának felel meg.

Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában irtották ki a legnagyobb erdőterületet. Indonéziában és Malajziában tavaly sikerült csaknem rekordalacsony szintre visszaszorítani az erdőirtások mértékét. A deforesztáció a legnagyobb ütemben Ghánában, Angolában és Bolíviában gyorsult fel.

Szakértők szerint Bolíviában elsősorban a mezőgazdasági termelés előtérbe helyezése miatt irtják az erdőt. A dél-amerikai ország azon kevesek egyike, amelyek nem csatlakoztak ahhoz a globális célkitűzéshez, amelynek értelmében 2030-ra teljesen megszüntetnék az esőerdők kivágását.

A Global Forest Watch elemzése szerint a globális elköteleződés elvi megfogalmazásának mindeddig nincs látható eredménye: a szervezet számításai alapján 2022-ben több mint 10 ezer négyzetkilométerrel több erdőt pusztítottak ki annál, mint amennyi a 2030-as célkitűzés teljesítéséhez megengedhető lett volna.

Egyáltalán nem haladunk előre ebben az ügyben, sőt, rossz irányba mennek a dolgok

– mondta Rod Taylor, a World Resources Institute globális erdőprogramjának igazgatója.