A kormány döntése értelmében június 1-jétől a villamos energia tarifája az eddigi kilowattonkénti 1,44-ról (250 kilowattóra fogyasztásig) és 1,68-ról (250 kilowattóra felett) 2,64 hrivnyára emelkedett. Ugyanakkor megmaradt az éjszakai tarifa, és a kétzónás mérőóra megléte esetén továbbra is 50 százalékos kedvezménnyel értékesítik az áramot. Június végén a vállalkozások is sorra kerülnek, számukra 35 százalékkal emelkedik a tarifa. 

War,In,Ukraine.,2022,Russian,Invasion,Of,Ukraine.,Countryside.,Electrical
Fotó: Baranov Oleksandr

A villamosenergia-árak emelkedése elégedetlenséget váltott ki a fogyasztókban, különös tekintettel a döntéshozók ígéretei miatt, akik háborús időkben a közüzemi szolgáltatások költségeinek befagyasztását hangoztatták. 

„Jelenleg az energetikai infrastruktúra legkiterjedtebb javítási kampánya zajlik. A károk és veszteségek mértéke jelentős. A tarifa emelése hozzájárul az energiarendszer stabilitásának biztosításához”

 – jegyezte meg Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter. A tárcavezető kijelentette, hogy a tarifák ez év végéig nem változnak. 

Mennyi az annyi?

Energiaszakértők már a Nova-Kahovka-i tragédia előtt arról beszéltek, hogy Ukrajnának mintegy 11 milliárd dollárra van szüksége az ország energiarendszerének helyreállításához. Most ehhez az összeghez még legalább egymilliárdot hozzá kell tenni. 

A tarifaemelés előtt az egyszobás lakások tulajdonosai átlagosan 100 hrivnyát (922 forintot) fizettek az áramért, a kétszobás lakásokban 1385, a háromszobásokban 1845 forintnyit költöttek áramra. Az új díjszabás szerint ezek az összegek csaknem megduplázódnak: a lakások méretétől függően körülbelül 1710, 2580 és 3415 forintnyira módosulnak.

Az új összeget tartalmazó számlák július elején megérkeznek a lakossági fogyasztókhoz. És ez még nem minden. Az energetikai és kommunális szolgáltatások állami szabályozását végző bizottság (NKREKP) vállalkozásokra kiterjesztett áremelése hatással lesz több termék díjszabására. 

Mit fog ez befolyásolni?

Az új tarifák mindenképp kedvezőtlen hatással lesznek az áramfogyasztókra, különösen azokra, amelyek gazdasági célokra – például üvegházak fűtésére – is villamos energiát használnak.

„A termelési költség körülbelül felét a villamosenergia-kiadások teszik ki. Az emelés az árak további növekedéséhez vezet”

 – fogalmazott Olekszandr Hmelevszkij, a közgazdasági tudományok kandidátusa. Hozzátette: a villanyár emelkedése a vízdíjak drágulását is maga után vonja. Ezen túlmenően a villamos energia tarifájának módosítása láncreakciót vált ki, és a legtöbb fogyasztási cikk árának emelkedéséhez vezet.

„Az áramdíjak emelése tovább rontja az állampolgárok anyagi helyzetét. Az emelésre a befizetés elmulasztása vagy annak megtagadása lesz a válasz. 2023. április 1-jéig a lakosság kommunális adóssága meghaladta a 140 milliárd hrivnyát (1,3 ezer milliárd forintot). A villamosenergia-tarifák növekedése jelentősen felgyorsítja ezen összegek növekedését” – tette hozzá Hmelevszkij.

Az ipari termékek költségszerkezetében a villamosenergia-díj mintegy 10 százalékot tesz ki.

Ezért a vállalkozások számára tervezett emelés a nyersanyagok, az alkatrészek, a berendezések és a végtermékek drágulásához is vezet. Hmelevszkij előrejelzése szerint ezzel összefüggésben a termékek és szolgáltatások ára Ukrajnában mintegy 15 százalékkal emelkedhet.

Pánikban a lakosság: eltűnnek a támogatások?

A döntéshozók közleménye szerint az új tarifákkal nem változnak a kommunális szolgáltatások díjának visszatérítéséhez nyújtott támogatások igénybevételének feltételei. Mindazok az alacsony jövedelműek, akik erre jogosultak, továbbra is részesülnek szubvencióban. 

A téli időszakban az egy háztartásra jutó átlagos támogatás havi 1500 hrivnya (13 800 forint), míg a fűtési szezonon kívül ez az összeg havi 350–400 hrivnya (3200–3700 forint). Jelenleg Ukrajnában 2,2 millió háztartás részesül állami szubvencióban.