Az anglikán egyház klérusa is a saját bőrén érzi a száguldó brit hatásait, viszont az egyház 500 éves fennállása óta most először fordult elő, hogy ennek hangot is ad, s hogy a papság fizetésemelést kért. A mintegy kétezer papot és egyházi dolgozót tömörítő Unite szakszervezet hétfőn közölte, hogy 9,5 százalékos fizetésemelést kér – visszamenőlegesen, áprilistól.

Statford-on-avon,,England,-,July,10,,2016:,Holy,Bible,In,The
Fotó: Anton Ivanov

Az anglikán egyháznak milliárdjai vannak a bankban, megengedheti magának, hogy egy mérsékelt fizetésemelést hajtson végre

mondta a Reutersnek Sharon Graham, a Unite főtitkára, utalva arra, hogy az egyház befektetési alapja 10,3 milliárd font vagyonnal rendelkezik. Az egyház szóvivője közölte, hogy tisztában van azzal, hogy a klérus megélhetési válsággal küzd. 

 

Az egyház tavaly 3 millió fontot különített el az egyházmegyék számára, hogy az emelkedő energiaszámlákkal küzdő papságnak támogatást nyújtson. Az elmúlt évben több százezer brit lépett sztrájkba, miután a 40 éves csúcson lévő infláció elértéktelenítette fizetéseiket. 

Az anglikán egyház javadalmazási bizottsága a jövő héten ül össze, hogy ajánlást tegyen a fizetésekről, ezt szeptemberben az érseki tanács hagyhatja jóvá. Azaz már csak a nyarat kell átvészelni.