Srí Lanka gazdasága az első negyedévben 11,5 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakkal összevetve. Az ipar 23,4 százalékkal esett vissza, a szolgáltatások pedig 5 százalékkal csökkentek, a mezőgazdasági ágazat viszont 0,8 százalékkal nőtt – derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi válságát átélő ország központi bankja szerint a idén 2 százalékkal zsugorodik, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3 százalékkal számolt. A friss adatok alapján a visszaesés nagyobb lehet az idén.

Public employees in Sri Lanka go on strike over tax hike
Fotó: AFP

A 22 millió lakosú dél-ázsiai ország nagymértékben függ a turizmustól, amelyet a koronavírus-járvány padlóra küldött: több tízezren vesztették el munkájukat, és nagymértékben visszaestek az ágazatból származó bevételek. Gotabaja Radzsapaksza volt elnök 2019-ben adócsökkentéssel kampányolt, amelyet megválasztása után, néhány hónappal a pandémia kirobbanása előtt megvalósított, ezért a költségvetés egyre nehezebb helyzetbe került. Ehhez kapcsolódik, hogy 2021-ben Radzsapaksza biogazdálkodást hirdetett, 

betiltotta a műtrágya és a különböző növényvédő szerek használatát.

Az intézkedés jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban, csak a rizs termesztése 30 százalékkal esett vissza, és az élelmiszerárak is elszabadultak. A kabinet agrárimportra kényszerült, majd visszavonta a tilalmat, a gazdálkodókat pedig 200 millió dollárral kártalanította. Ehhez külföldről vett fel hiteleket: Kínától, Indiától és Japántól. Az ország az elmúlt tíz évben számtalan infrastrukturális beruházást hajtott végre európai, amerikai, kínai, indiai és japán hitelből, s végül az államadósság fenntarthatatlanná vált. A bevételek elapadása és a devizabeáramlás megszűnése miatt tavaly Srí Lanka fizetésképtelenné vált.

A lakosság 50 százalék feletti vágtázó inflációval, hosszas áramszünetekkel és áruhiánnyal küzdött, a gazdasági válság politikai káoszt eredményezett és erőszakos tüntetésekbe torkollott: feldühödött tüntetők tavaly nyáron megrohamozták az elnök hivatalos rezidenciáját, aki külföldre menekült, majd onnan nyújtotta be a lemondását. 

Az új kormány visszafogta a kiadásokat, és adóemelésekkel igyekszik úrrá lenni a válságon, például csökkenti a hadsereg létszámát. A szigetország igyekszik a hitelezőivel is megállapodásra jutni, de a gazdaság lassan regenerálódik, bár az májusban 25,2 százalékra csökkent.

Alapvető gyógyszerek hiányoznak a dél-ázsiai országban

Súlyosbodik a pakisztáni gazdasági válság és vele együtt a gyógyszeripar krízise. A deviza leértékelődése miatt csökkent az ezáltal pedig nincs elég gyógyszer. Kormányzati tisztviselők és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egymásra mutogatnak az ígért 1,1 milliárd dolláros hitelrészlet késedelmes folyósítása miatt.