Az Egyesült Államokban 26 ezerrel, 239 ezerre, 2021 októbere óta nem látott mértékben esett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.

Thoughtful,Stressed,Unemployed,Young,Woman,Candidate,Waiting,For,Job,Interview
Fotó: Shutterstock

A szakértők véleményének átlagában nagyobb, 265 ezres szám szerepelt.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 1500-zal, 257 550-re emelkedett.

A június 17-ével záródott héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 742 ezerre csökkent az egy héttel korábbi 1 millió 761 ezerről.

Elemzők előzetesen arra számítottak, hogy 4 ezerrel nő a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban.

Amerika lényegében kifacsarja a lecsúszó Európa gazdaságát

A „támogatásháború” fokozódik: India is felveszi a kesztyűt az Egyesült Államok protekcionista csomagja ellen – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. Európának is sürgősen lépnie kell, mert ha nem így tesz, könnyen elveszítheti azt az iparágat, amelyre – eddig – a jövőjét építette.

Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását, mivel az amerikai helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseinek alakítása szempontjából is.

Nincs egyértelmű magyarázatunk erre a hirtelen zuhanásra, miután három hétig szűk, 262 ezer és 265 ezer közötti sávban volt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, mindenesetre az egyes hetekre vonatkozó adatokat mindig szkepticizmussal kell szemlélni, különösen akkor, ha azok ellentmondanak az eddigi trendnek

– írták csütörtökön a Contingent Macro Research elemzői az ügyfeleknek küldött feljegyzésben.