A tisztviselőkkel folytatott hétfői megbeszéléseken az amerikai csipgyártók vezetői a kormányzati támogatások felgyorsítását kérték, valamint arról győzködték a politikusokat, hogy ne vezessenek be további szankciókat a kínai félvezetőipar ellen. A vezérigazgatók attól tartanak, hogy a Kínába irányuló értékesítésre és a kapcsolódó berendezésekre vonatkozó új korlátozások elvágják őket a legnagyobb piacuktól, valamint végső soron aláássák az Egyesült Államok vezető szerepét az iparágban.

Flag,Usa,And,China,On,Computer,Cpu.,Chip,War,Crisis,
Flag USA and China on Computer CPU. Chip War Crisis, Global semiconductor technology factory fighting supply battle over chips manufacturing USA and China.
Fotó: Shutterstock

A találkozón Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, Lael Brainard, a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója és Jake Sullivan, a Nemzetbiztonsági Tanács igazgatója vett részt, míg az iparágat az Intel, a Qualcomm és az Nvidia vezérigazgatói képviselték névtelenségüket kérő források szerint. A Reuters kérdéseire egyik fél sem reagált, azt pedig nem tudni, hogy a csipgyártók érvei mennyire hatottak a politikusokra.

Ehhez kapcsolódik, hogy tegnap a félvezetőipar legerősebb lobbicsoportja (Semiconductor Industry Association, SIA) felszólította a Biden-kormányt, hogy tartózkodjon a további korlátozásoktól. A SIA szerint az intézkedések azzal a kockázattal járnak, hogy csökkentik az amerikai félvezetőipar versenyképességét, megzavarják az ellátási láncokat és jelentős piaci bizonytalanságot okoznak, miközben Kína megtorlóintézkedéseivel is számolni kell.

A lobbicsoport azt is kérte Washingtontól, hogy a jövőben egyeztessen az iparág szereplőivel, mielőtt döntést hozna. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint a szabályok célja annak elérése, hogy az amerikai technológiákat ne használják olyan módon, hogy azzal veszélyeztessék az ország nemzetbiztonságát.

Hozzátette: az eddigi lépéseket jól átgondolták, bár ezzel a SIA aligha ért egyet. Tavaly Kína 180 milliárd dollár értékben vásárolt félvezetőket, ami az 555,9 milliárd dolláros összértékű globális csippiac több mint egyharmada a SIA szerint.

A Qualcomm bevételének több mint 60 százalékát adja a távol-keleti ország.

Az amerikai–kínai kereskedelmi és gazdasági háborút még Donald Trump robbantotta ki 2018-ban, ennek során Washington korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását. 

Sőt, a Biden-kormány azt fontolgatja, hogy a felhőszolgáltatások lízingelését is megtiltaná a kínai MI-vállalatoknak, valamint további intézkedések is felmerültek.

Az utóbbi időben Washington többtucatnyi kínai céget helyezett feketelistára: az úgynevezett Entity-listán szereplő vállalatok nem vásárolhatnak technológiát és alkatrészeket amerikai beszállítóktól, csak ha engedélyt kérnek és kapnak rá. Peking mindig elítélte a lépéseket, majd májusban váratlanul megtiltotta az ország kritikus információs infrastruktúráját üzemeltető cégeinek, hogy az amerikai csipipari óriás, a Micron termékeit vásárolják. Két hete pedig két ritkaföldfém, a gallium és a germánium exportját korlátozta.

A két nyersanyag exportőreinek a kereskedelmi minisztériumtól kell engedélyt kérniük, ha folytatni kívánják a tevékenységüket, és ezen folyamat alatt a vásárlóikat is meg kell nevezniük, ahogy azt is, hogy azok mire használnák a fémeket. 

A gallium és a germánium fontos összetevője a napelemeknek, lézereknek, éjjellátóknak és a csipeknek, így Kína válaszlépése megnehezíti az európai zöldátállást, és összezavarja a csipellátási láncokat.

Van egy ügy, amelyért még Amerika és Kína is összefogna

Az amerikai klímamegbízott szerint az éghajlatváltozás elleni közös harc javíthat Washington és Peking viszonyán. Kerry elmondta, hogy bízik benne, a felek nem csupán a klímaváltozásról kezdenek párbeszédet, hanem változásokat indíthatnak el a szélesebb körű kapcsolatokban is. Hozzátette, hogy Joe Biden amerikai elnök szintén ezt szeretné. Kijelentette, hogy Washington és Peking közösen akár az éghajlatváltozás elleni harc élére is állhat.