A Biden-adminisztráció a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésére használható csipek kínai exportjának újabb korlátozását fontolgatja – értesült a The Wall Street Journal. A kiszivárgott információk szerint az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma már július elején lépéseket tehet azért, hogy leállítsa az Nvidia által gyártott csipek Kínába szállítását. De néhány más ország esetén is korlátozhatják az exportot. Az újabb intézkedés a tavaly októberben bejelentett exportellenőrzési szabályok kodifikálásának és véglegesítésének a része. A washingtoni szaktárca nem kommentálta a lapértesülést.

Jiangxi,China-may,13,,2014:,Jiangxi,Shanshui,Photoelectric,Co.,,Ltd.,Research
Fotó: Shutterstock

A lépés tovább szűkítheti a kínai MI-fejlesztések mozgásterét. A tavaly ősszel kitört csipháború 

első felvonásaként egyszer már elvágták Kínát az Nvidia és az AMD által gyártott legfejlettebb MI-csipektől. 

A tavalyi washingtoni tiltásra válaszul az Nvidia lebutított csipeket kezdett gyártani, külön a kínai piacra. Ám a most tervezett korlátozások ezeknek a lebutított A800-as csipeknek a kínai exportját is külön engedélyhez kötnék. Az Nvidia szintén nem kommentálta az értesülést.

A Biden-adimisztráció 

a felhőszolgáltatások lízingelését is megtiltaná a kínai MI-vállalatok részére,

mert ezzel kikerülhetik az exporttilalmat.

Az új szabályok bevezetésének időpontja még bizonytalan. 

Az amerikai csipgyártók mindenesetre nem tétlenkednek, máris az enyhítésért lobbiznak Washingtonban,

valószínű, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter július eleji kínai látogatásáig nem is kerül sor érdemi szigorításra.

Kétségtelen tény, hogy nagy kihívás Biden elnöknek és csapatának a kritikus technológiák védelme. Ahogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó fogalmazott: 

Az alapvető technológiáinkat egy kis udvarral és magas kerítéssel védjük.

Fontos lépés volt, hogy az Egyesült Államok meggyőzte Hollandiát és Japánt – ahol a világ legmodernebb csipgyártó berendezéseit készítik –, hogy csatlakozzanak a washingtoni politikához, és egységesítsék a tilalmi listákat. Ugyanakkor 

a dél-koreai és a tajvani csipgyártókat nem korlátozza Washington abban, hogy bővítsék meglévő kínai üzemeiket, 

amelyek kevésbé fejlett csipeket gyártanak.

Az Nvidia részvénye kedden bő 3 százalékot emelkedett, ám szerdán az amerikai tőzsdenyitás előtti kereskedésben ugyanennyit esett. Hasonlóan mozgott az AMD, amely plusz 2,68 százalékos zárást követően, a nyitás előtti kereskedésben mínusz 2,35 százalékot mutat.